Titanic romance herhaald op Ameland

HOLLUM – Het romantische deel van de Titanic-geschiedenis heeft zich herhaald in Nederland en Ameland speelt er een prominente rol in. Hoofdrolspelers zijn Lies Berkhof-Hulleman (95) en kunstenaar Jaap van der Meij, die in 1999 overleed. Van der Meij, geboren in 1923 in Amsterdam uit Amelander ouders, is de Leonardo DiCaprio van dit verhaal en Lies Hulleman in de rol van Rose, de Kate Winslet van de lage landen. Van der Meij is gestorven in zijn woonplaats Tortellà in Spanje, maar ligt begraven op het kerkhof van Hollum. Berkhof bezocht zijn graf voor de eerste en laatste keer. Om hem te groeten en gedenken. En een roos bij z’n steen te leggen.

In blauwe dekens gehuld reisde Berkhof-Hulleman zaterdag 28 november met de Wensambulance naar Ameland. Ze stond niet aan de reling van de veerboot, maar lag goed ingepakt op de brancard in de speciale ziekenauto. Er zitten verschillen in de geschiedenissen, maar de overeenkomsten met de romance die we kennen uit de film Titanic zijn verrassend. Zij heeft een houtskooltekening uit 1945 van Jaap van der Meij. Hij, 22 toen, portretteerde haar als 20-jarige. Lies was zijn muze en Van der Meij was verliefd op haar. Anders dan in de film beantwoordde zij zijn liefde niet. “Ik was er nog niet aan toe,” zegt ze nadat ze zijn graf heeft bezocht. Lies trouwde met Berkhof en heeft een goed leven gehad, maar ze weet op haar 95ste zeker dat ze het met de kunstenaar ook had gered. Maar zo liep het niet. De oorlog speelde er een rol in, zoals de ijsberg bij de romance op de Titanic tussenbeide kwam.

Lies Hulleman werd mevrouw Berkhof, kreeg drie kinderen en verhuisde in 1982 met haar man naar Ermelo. Hij overleed in 1996 en daarna verhuisde ze nog enkele malen. Bij de laatste verhuizing naar woonzorgcentrum Kroondomein in Ermelo kwamen een paar tekeningen boven water, waaronder het portret dat Van der Meij meer dan 60 jaar eerder van haar maakte. Lies Berkhof werd terstond Lies Hulleman; er kwamen herinneringen en emoties boven.

Het portret kreeg een plek in Berkhofs kamer en terwijl verzorgster Ellie de Kruijf geïntrigeerd raakte door de achtergrond ervan, rijpte het plan om naar Ameland af te reizen en het graf van de kunstenaar te bezoeken. Jaap van der Meij is beroemd geworden door zijn grote werken in beton. Bij Dokkum staan de ‘Drie figuren’ als monolieten langs de Murmerwoudsterweg. Op Ameland zijn ook enkele werken van hem te zien; een mozaïek in een gevel aan de Badweg in Hollum, het doopvont in de hervormde kerk en enkele grafmonumenten rond diezelfde kerk in Hollum.

Het uitje van één dag was binnen 24 uur geregeld en Ellie de Kruijf ging zelf mee als reisgenoot. De gezondheid van Lies Berkhof is wat broos geworden, maar met de zorg van de Wensambulance-mensen is het allemaal te doen. Wagenborg sponsorde de overtocht, Hotel Bij Hen de picknick en in het Maritiem Centrum zagen ze de film over Jaap van der Meij. Als laatste reed de Wensambulance nog naar de wadkant. Daar wierp Lies Berkhof-Hulleman een blik op het Wad, waar Jaap van der Meij elke zomer als hij zijn grootouders bezocht zwerftochten maakte. Op de terugweg reed ze nog even langs de ‘Drie figuren’, die ook wel ‘De Drie Burgemeesters’ worden genoemd. Lies had niet net als Rose een grote diamant om in de Waddenzee te werpen. Lies Berkhof-Hulleman heeft wel gedaan wat ze graag wilde. “Het is goed zo.”

Vindt u het een mooi verhaal? Doneer, opdat meer mooie verhalen kunnen volgen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *