Tips voor lekkere koffie op de camping

LEEUWARDEN – Zit je op de camping of een van de huisjes op Ameland, dan is niets zo lekker als ’s ochtends de zon al te voelen schijnen, broodjes te halen en een krantje… en koffie te zetten. Alleen heb je in de meeste huisjes en zeker op de camping niet je favoriete espressomachine. Geen nood, met deze tips maak jij in een handomdraai de beste koffie waar al je buren jaloers op zullen zijn.

Filter koffie

Ouderwets? Helemaal niet. Deze filtermethode is weer helemaal terug in koffieland. Ook in hippe koffietentjes zie je baristi bezig met speciaal voor de filter zetmethode gebrande bonen, watertemperatuur en stopwatches om de extractietijden te meten. Zo gek hoef je het op de camping natuurlijk niet te maken. Deze manier van koffie zetten is wel heel makkelijk en kan altijd. Je filter en ook de zakjes neem je gewoon zelfs in je Kipling rugzak mee. Overigens kun je de filterzakjes bijna overal wel in de supermarkt kopen. De smaak is natuurlijk vooral afhankelijk van de koffie. Kies (als je niet zelf kunt malen) liever voor gemalen koffie met een grove maling. Het zetten is eenvoudig. Zet een keteltje (of pannetje) met water op het vuur. Plaats het filterzakje in het filter (vouw de randje even om, zo slaat je filter niet dubbel). De koffie er in en, zodra het water gekookt is, even wachten en dan opschenken. Als je de temperatuur van het water iets laat zakken, voorkom je dat bittere smaken en aroma’s in de koffie terecht komen.

De Perculator

De Italiaanse favoriet van velen. Dit pruttelpotje heeft overigens diverse namen; Perculator, Mokka/espresso potje of Macchinetta. Het is allemaal hetzelfde aluminium potje dat je op het vuur kunt zetten en waarmee je een heerlijk (Italiaans) kopje sterke koffie zet. In Italië vind je ze in elke camping winkel of huishoudwinkeltje in het dorp. Ze zijn er in verschillende maten. Het principe is eenvoudig. De bovenste en onderste helft kun je van elkaar af schroeven. In het onderste deel zit het filterbakje. Het onderste deel vul je met water. Daarna zet je het filterbakje terug en vult dit met (gemalen) koffie. Draai nu de bovenste helft er weer op en je zet het potje op het vuur. Na een paar minuten gaat het water koken en komt er aan de bovenkant koffie uit.

De koffie die je met de perculator zet is wel sterk. Pas wanneer het water kookt, bouwt het de druk op die ervoor zorgt dat het water door het buisje gaat dat naar de gemalen koffie leidt. Hoe warmer het water, des te meer extractie er plaatsvindt wat leidt tot sterke (bittere) koffie. Vind je de koffie te sterk? Dan kun je er natuurlijk wat water bij doen om te verdunnen.

Aeropress

Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Toch stellen we het even voor als je een maler en de Aeropress meeneemt, kun je echt overal koffie zetten. De methode heeft iets weg van cafetière maar daarentegen gebruik je een papieren filter. Het ontstond is ontstaan doordat de ontwerper van de Aeropress nooit tevreden was over zijn koffie. Daardoor ging hij zelf op zoek naar een geschikt apparaat en ontwierp de Aeropress. Hiermee wist hij door de controle over de temperatuur en extractietijd te houden een zoetere koffie te creëren. Inmiddels zijn er vele duizenden fans over de hele wereld zijn.

Coffee a la local

Of je nu op Ameland bent of in Italië, een leuke optie blijft om in de ochtend of in de avond je Tommy Hilfiger tas of je clutch te pakken, en als een local een heerlijke espresso of cappuccino te gaan drinken in een van de leuke restaurantjes die Ameland rijk is. Want zo vier je natuurlijk nog veel meer vakantie.

Partnerbijdrage: Twenty4 Webvertising

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *