Samen eten. Schuif je aan?

HOLLUM – Op donderdag 20 augustus 2020 starten Van Smaak, Thuiszorg Het Friese Land, Stichting Sociaal Cultureel Werk (SCW) Ameland, De Plaats en Gebiedsteam Ameland met gezamenlijke maaltijden op twee locaties. Inwoners van Ameland die anders alleen eten kunnen vanaf die datum vier weken achtereen aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd. Deze wekelijkse maaltijden zijn in De Plaats in Hollum en in De Toel in Nes. Er wordt een eigen bijdrage naar draagkracht gevraagd.

Samen eten

Regina de Vries, wijkverpleegkundige op Ameland van Thuiszorg Het Friese Land, vertelt meer over dit initiatief: “Veel inwoners op Ameland eten alleen. De één vindt dit geen probleem. De ander accepteert dat het zo is, maar beleeft een maaltijd niet meer zoals voorheen. We willen mensen een alternatief bieden. Dat kan met deze gezamenlijke maaltijden. Het is niet alleen leuk en gezellig om samen te eten. Het geeft ook structuur in de week. Wekelijks samen eten werkt verbindend, je kunt verhalen en gezelligheid delen. Bovendien weet ik vanuit de praktijk hoe belangrijk goede voeding is, bijvoorbeeld ter ondersteuning van wondgenezing."

Maaltijdservice

Aanleiding voor het project is een prijsvraag van maaltijdservice van Smaak. Regina en haar team wonnen met hun voorstel een aantal gratis maaltijden. 'Op zo’n moment beginnen de radars in ons hoofd direct te draaien. Hoe pakken we dit aan? En wie betrekken we erbij? Al gauw werden de contacten gelegd met diverse instanties op Ameland. Uiteindelijk hebben we het plan met een groep enthousiaste mensen van de Thuiszorg, Sociaal Cultureel Werk, de kerk en het Gebiedsteam handen en voeten kunnen geven. Op 20 augustus organiseren we op twee locaties de eerste gezamenlijke maaltijd.

Voor wie?

Woont u alleen en vindt u alleen eten niet gezellig? Wilt u tijdens een maaltijd met andere mensen aan tafel zitten? Wilt u andere mensen ontmoeten? Wilt u graag eens iemand meenemen die alleen eet? Of bent u mantelzorger en lijkt het u leuk om samen te eten? Dan is dit een gezellig moment. Schuif dan aan bij één of meer gezamenlijke maaltijden. Alle inwoners van Ameland zijn van harte welkom.

Meer informatie en opgeven

Voor de maaltijden betaalt u een eigen bijdrage naar draagkracht.

De maaltijden worden eerst vier weken achterelkaar aangeboden. Op basis van de behoefte van de inwoners van Ameland, wordt gekeken of de gezamenlijke maaltijden daarna een vervolg krijgen.

Wanneer?

  • 20 en 27 augustus in De Plaats en De Toel
  • 3 en 10 september in De Plaats en De Toel
  • maximum aantal stoelen is 14 in De Toel en 14 in de Plaats
  • Gezien de coronamaatregelen hebben we een maximum aantal plaatsen beschikbaar.
  • Aanmelden voor 10 augustus.
  • Wilt u meer informatie? Of schuift u aan en wilt u zich opgeven voor één of meer maaltijden? Bel dan met De Toel, via telefoonnummer (0519) 542365.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *