Tijgermug op Ameland?

HOLLUM – “Ik heb net een tijgermug in huis gevonden,” schrijft Adinda Kelder uit Hollum. “Dit is een gevaarlijke mug, google maar eens. De pootjes zijn zwart wit gestreept en veel groter dan een gewone mug. Ik ben benieuwd of jij weet of deze al eens is gesignaleerd op Ameland?”

De foto die Adinda van de tijgermug maakte is niet echt duidelijk geworden, helaas.

“Mijn camera is zeer slecht in close-ups.”

We vonden een foto op Wikipedia.

Na de tijgerspin, die twee jaar geleden op het eiland werd ontdekt, is dit de volgende exoot.

Wikipedia schrijft: “De tijgermug (Aedes albopictus) is een mug die van oorsprong uit Azië komt. Met de import van allerlei goederen komt deze mug nu ook voor in Amerika, Ierland, Frankrijk, Spanje en Italië. De mug is te herkennen aan de witte en zwarte contouren op zijn lichaam en poten.

Deze mug wordt sinds de zomer van 2005 ook gesignaleerd in Nederland, maar het is niet duidelijk of de soort zich hier blijvend heeft gevestigd als exoot. Hij komt binnen via de sierplant Dracaena sanderiana (ook wel Lucky Bamboo genoemd) die voornamelijk uit China geïmporteerd wordt en die in Nederlandse kassen verder wordt opgekweekt. Diverse mensen zijn reeds gestoken.”

Het is onbekend, volgens Wikipedia, of er bij die steken sprake is geweest van overdracht van ziektes, zoals knokkelkoorts.

>>> heeft iemand meer nieuws over de tijgermug, dan horen we dat graag.

Mail naar info@persbureau-ameland.nl

NB – Wilfred Reinhold uit Amsterdam is er niet zeker van dat het hier om een tijgermug gaat. Reinold is lid van het Platform Stop invasieve exoten. Hij schrijft in reactie op bovenstaande: "In het bericht wordt gemeld dat de mug veel groter was dan een gewone mug. Een tijgermug is echter in werkelijkheid juist veel kleiner (ongeveer half zo groot) dan een gewone mug."

Reinhold geeft nog een tip. Het kleine diertje blijkt een eigen website te hebben: www.tijgermug.info

>>> lees hier over de Tijgerspin

>>> lees hier over de Tijgermug

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *