En hij heet Daan

HOLLUM – De eerste huiler van het seizoen is gevonden op het strand van Ameland. Vanmorgen om 8.00 uur ontmoette een Duitse badgast uit Solingen de kleine gewone zeehond ter hoogte van paal 49 op de westpunt van Ameland. De babyzeehond is meteen naar de zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen vervoerd. Dirk Visser van Rijkswaterstaat heeft voor vervoer van zeehonden permanent een mand in de laadbak van de RWS auto staan. Visser werd via milieujutter Gerardus van Leeuwen gewaarschuwd dat er een huiler was gevonden.

 

Lenie ’t Hart heeft de adoptie van de eerste huiler cadeau gedaan aan radio 538 DJ Edwin Evers tijdens zijn jubileum uitzending. Hij mag de naam verzinnen van het dier en wordt uitgenodigd bij de vrijlating die naar verwachting over een paar maanden zal plaatsvinden.

 

Een huiler is een pasgeboren zeehond die zijn moeder is kwijtgeraakt. Wandelaars komen ze soms tegen op het strand. De term huiler is afkomstig van het klagelijke geluid dat het jonge dier dan soms voortbrengt.

NB – Vanmorgen heeft Edwin Evers in de uitzending van radio 538 de naam bekend gemaakt: Daan. Deze keuze kwam tot stand met hulp van de Nederlandse voornamenbank die de meest populaire voornamen heeft onderzocht.

Daan is een mannetje van een paar dagen oud en hij weegt slechts 9 kilo.

Door omstandigheden is het jonge dier zijn moeder kwijt geraakt en zou zonder hulp langzaam sterven van de honger. De zeehondenbaby is dankzij de hulp van vrijwilligers direct naar de Zeehondencrèche gebracht, waar hij verzorgd wordt. “Natuurlijk is iedereen van harte welkom in Pieterburen om de donzige pup me t eigen ogen te komen zien,” laat Lenie ’t Hart weten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *