Tijd De Nieuwe Stelp Ameland dringt

BALLUM – De tijd voor De Nieuwe Stelp, het ouderenzorgcentrum op Ameland, gaat dringen. Voor 31 december moet de gemeenteraad een besluit nemen over nieuwbouw. Op die datum loopt de overeenkomst tussen KwadrantGroep en de gemeente af en ook is het daarna onzeker of er voor De Nieuwe Stelp nog aanspraak gemaakt kan worden op een toegezegde 1,3 miljoen euro van zorgverzekeraar De Friesland. Op 1 januari 2021 fuseert De Friesland met het Zilveren Kruis en met die fusie verloopt de garantie. Voor De Nieuwe Stelp heeft Ameland 3,2 miljoen in de begroting opgenomen, maar daarmee is nog niet de helft van het nieuwbouwproject te betalen. De gemeente wil de 1,3 miljoen van De Friesland niet verspelen.

Raadsleden worden daarom gemaand in de eerstvolgende raadsvergadering van 23 november voor een voorbereidingskrediet van 875.000 euro te stemmen, dat nodig is voor de ontwerpfase in het proces ouderenhuisvesting. Diezelfde raadsleden hebben zorgen over de plannen. Jeroen de Jong van het CDA wil eerst nog met een financiële specialist van de gemeente praten over de cijfers. De Jong wil weten wat de werkelijke kosten worden.

Dirk Kooiker van de VVD maakt zich zorgen over de ‘Alles of niets’ mentaliteit van Kwadrant. Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland vindt het jammer dat de appartementen voor begeleid wonen zijn geschrapt. Esther Oud (AmelandEén) en Han van Heerde (Ameland’82) maken zich zorgen over de 6,8 miljoen die de gemeente in het zorgcentrum wil stoppen. Dat geld heeft de gemeente niet. Van Heerde: “Nu moeten we 875.000 euro beschikbaar stellen terwijl het financiële plaatje nog niet duidelijk is.”

Al sinds 2004 worstelt Ameland met plannen voor een nieuwe woonzorgvoorziening voor ouderen. Het gebouw aan de Hidde Dirks Katstraat in Hollum, op het landje dat De Stelp heet, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Verschillende plannen zijn de revue gepasseerd en diverse obstakels, zoals het faillissement van voormalig zorgaanbieder Pasana, vertraagden de planvorming. Inmiddels praat gemeente Ameland alweer een paar jaar met KwadrantGroep.

Wethouder Piet IJnsen denkt dat hij het geld wel bij elkaar krijgt. Hij heeft hoge verwachtingen dat er nog wel iets uit het faillissementspotje van Pasana terugkomt en hij gaat nog op zoek naar subsidie.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *