TidalKite in Borndiep

Geplaatst op: 07 juli 2021 - Categorie: Duurzaam & Milieu

GROU – Het Nederlandse bedrijf SeaQurrent ontwikkelt een innovatieve duurzame getijdenenergieconvertor en heeft dat de TidalKite genoemd. Na een aantal jaren en diverse schaalmodelproeven – bij MARIN en in de Waddenzee – is nu een begin gemaakt met de grootschalige demonstratie van de TidalKite. Begin juli is de testlocatie Borndiep ingericht en nu wordt de netaansluiting naar Ameland gerealiseerd.

TidalKite
De TidalKite onderwatervlieger heeft een eenvoudig maar robuust ontwerp en zit boordevol slimme elektronica en software. De TidalKite is verankerd aan een monopile in de zeebodem met een high-tech ketting en vliegt onder water over de stroming. De door de vlieger opgewekte trekkracht drijft een hydromotor aan, die op zijn beurt een generator aandrijft, die groene stroom opwekt. TidalKite bestaat uit meerdere rijen vleugels die achter elkaar zijn geplaatst, waardoor het in één beweging een groot oppervlak kan bestrijken en zo de grootst mogelijke hoeveelheid energie kan '3D-oogsten'. De hoge energieopbrengst maakt de TidalKite bij uitstek geschikt voor de relatief lage snelheidsstromen in de stroomgeulen tussen de Waddeneilanden en op vele locaties wereldwijd.

TidalKite is veilig voor het leven in zee en de zeebodem
Het vormgeven van de energietransitie in een goede balans met de natuur is essentieel voor het behoud van de unieke Waddenzee (habitat Natura 2000, UNESCO Werelderfgoed). TidalKite is zo ontworpen dat het ecologisch verantwoord werkt. Onderzoek en waarnemingen in eerdere proeven in de Waddenzee, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en door ecologen, bevestigen dit.

Voordelen TidalKite en getijdenenergie
Getijdenstroom is voorspelbaar en dagelijks beschikbaar. Het is een belangrijke aanvulling op de elektriciteitsproductie uit zon en wind en kan efficiënt worden ingepast in het bestaande elektriciteitsnet. Zo kan met name het beperkte elektriciteitsnet op de Waddeneilanden optimaal worden benut en kan de infrastructuur (‘Wadkabels’) naar het vasteland worden beperkt. De TidalKite kan dicht bij de kust worden geplaatst. Dit beperkt de lengte van de benodigde elektriciteitskabels. Bovendien is installatie en onderhoud van het TidalKite-systeem relatief eenvoudig en vereist het geen gespecialiseerde, dure schepen. Eén TidalKite produceert veel elektriciteit in verhouding tot zijn gewicht en kan perfect worden geoptimaliseerd voor de (bijna) constante stromingsomstandigheden in de stromingskanalen. Dit alles heeft een positief effect op de kosten van de opgewekte elektriciteit. De TidalKite draagt ??bij aan duurzaamheid zonder schaars land in beslag te nemen. Het functioneert volledig onder water, zodat het unieke, weidse landschap en de aantrekkelijkheid van het Waddengebied behouden blijft.

bekijk hier het filmpje van de aanleg van de kabel langs de Reeweg 21-5-2020

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?