Thuis heb ik nog een ansichtkaart – 15

Thuis heb ik nog een ansichtkaart, zegt Jan Blaak uit Appingedam, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben, zong Wim Zonneveld. Blaak is niet op Ameland geboren, maar hij is Amelandliefhebber en een verzamelaar van ansichtkaarten en foto’s van oud-Ameland. Hij put uit zijn collectie.

Ansichtkaart 15 en 16

Midden in het dorp Nes staat sinds 200 jaar een bekend logement annex café 'De Goede Visscherij', zoals op bijgaande kaart is afgebeeld. Thans heet het 'Hotel het wapen van Ameland', met als eigenaar de familie De Jong.

De oudste gegevens van dit logement dateren van ongeveer 1780, met als eigenaar Gabe Hendriks. In 1805 verkocht hij dit aan Luitje Jans, die gehuwd was met Nijske Reintjes. Bij de beschrijving van de verkoping werd bij het logement een tuin en een stalling voor paarden verkocht. Het logement was voorzien van een vrije trap en gelegen bij de visafslag. Koopsom Fl. 1100,–.

In 1890 kocht Pieter Metz het logement. Hij was gehuwd met Grietje Mosterman. In 1906 kocht de familie De Boer het pand. Hij (Gerrit) was getrouwd met Betje Manje. In 1925 werd het logement verbouwd zoals wij het anno 2008 kennen. In 1952 kocht Jan de Jong het logement hotel. Een hotel met een lange en rijke geschiedenis, van eenvoudig dorps logement naar een luxe hotel.

Prentbriefkaart 15. Hier zien we eigenaar Pieter Metz tegen de boom staan. Zelf was hij nauw verbonden met het plaatselijke reddingstation als commissielid.

Prentbriefkaart 16: Hotel de Boer in de jaren 1915-1920. Rechts voor het hotel zien we een houten paal met een bewegwijzering. Er staat: langzaam rijden. Waarschijnlijk had ook op Ameland de auto (bus) zijn intrede gedaan.

Een hele serie ansichtkaarten in de rubriek Thuis heb ik nog … verscheen in De Krant van Ameland

Voor liefhebbers nog te bemachtigen op het adres van de uitgever: O.P.Lapstraat 7 in Hollum.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *