Nacht van de Nacht

Vierde Nacht van Nacht in Friesland

BALLUM – Zaterdag 25 oktober wordt voor de vierde maal de Nacht van de Nacht in Fryslân gehouden en Ameland doet mee. Samen met de Stichting Amelander Musea, de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu wil de gemeente de nacht van 25 oktober zo donker mogelijk houden. De gemeente doet de buitenverlichting van veel gemeentelijke gebouwen uit en rond de musea zal het donker zijn. Ameland organiseert als speciale activiteit een lezing en excursie over het groene licht.
Joop Marquenie geeft om 19.30 uur in het Natuurcentrum in Nes een lezing over het ontstaan van het groene licht. Om 20.30 volgt een wandeling naar de pier onder leiding van een gids. Op de pier worden verschillende testjes gedaan om het ‘groen licht-effect’ te testen. De excursie eindigt om 21.30 uur

De gemeente roept huiseigenaren en de bedrijven van het eiland op mee te doen aan de Nacht van de Nacht door buitenverlichting te dimmen of doven. Het maakt de buitenomgeving niet alleen prettig donker maar bespaart tevens op de energierekening.
Deelnemers aan de excursie kunnen zich opgeven bij het Natuurmuseum.
Het telefoonnummer is 0519 542737.

Geniet van het duister
De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren elk jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht. Zij willen hiermee bereiken dat gemeentes en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij duisternis voorop staat. Niet alleen levert dat een energiebesparing op, het is ook beter voor dier en mens.

Er zijn nog maar weinig echt donkere plekken in Nederland. Reclamezuilen, straatverlichting en verlichte kassen gooien onder andere roet in het eten. Mens en dier hebben hier last van. Mensen slapen minder goed naarmate het lichter wordt en het ritme van dieren wordt er door verstoord: vogels maken eerder nesten, de sterrenhemel is vrijwel onzichtbaar. Elk jaar wordt het lichter en lichter.

Meer over Nacht van de Nacht.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *