Negentig Babsen op Ameland

HOLLUM – Bijna honderd Friese Buitengewoon Ambtenaren Burgerlijke Stand bezochten woensdag 8 oktober Ameland. Het was hun tweejaarlijks uitje waarvan een van de Friese gemeenten de organisatie voor haar rekening neemt. Vorige keer was het Dokkum en over twee jaar weten de Babsen al dat ze in Tytsjerksteradiel worden verwacht. De trouwambtenaren werden met de Bruinvis overgezet van Holwerd naar het Zuidwest van Ameland. Via een wiebelig loopplankje zetten ze voet aan wal. Enkele Babsen bleven vanwege deze entree liever aan boord. De overige negentig kregen op het strand en in het bos uitleg over de natuur en de bijzonderheden op het eiland. Natuurgids Bert van Campen vertelt over vissen en kwallen en kwallenbeten. Later ontdekt hij op de vloedlijn slingers die, denkt hij, afkomstig zijn van een pasgetrouwd stel. “Producten van strandvarkens,” noemt Van Campen de rommeltjes op het strand. In dit geval, pasgetrouwde strandvarkens.
Ria Sprietsma – Rhoter uit Tytsjerksteradiel verwacht dat ze haar ervaringen vandaag op het eiland gaat verwerken in een van haar toespraken. Ze is al twintig jaar trouwambtenaar en heeft er inmiddels 568 huwelijken opzitten. Twee van haar eigen kinderen heeft ze getrouwd. Sprietsma is bijna 70 maar wil graag nog even doorgaan. Eigenlijk is 70 de pensioenleeftijd voor een Babs, maar waarschijnlijk plakt ze er een paar jaren aan vast. De Babsen bezoeken nog meer plekken van het eiland. Drinken wat bij The Sunset en pakken een hapje in Van Heeckeren. En dan gaan ze weer richting huis, sommigen om een toespraak voor te bereiden voor een trouwerij, later deze week.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *