Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Terreinbeheerder: Wij blijven gastheer
BUREN – “Wij zijn en blijven gastheer.” Dat zegt Richard Kiewiet, jacht- en terreinopzichter Ameland van It Fryske Gea. De vraag die hem en zijn collega’s van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat is voorgelegd, gaat over de wildgroei aan fietssporen dat in de oude duinen aan het ontstaan is. Hoe wordt dat tij gekeerd? De opzichter loopt dagelijks over het Oerd en hij ziet ook wel dat de druk op het gebied de laatste jaren is toegenomen. Hij ziet vooral meer MTB’ers. “Op het Oerd telt dit probleem veel minder dan de rest van het eiland,” is het oordeel van de terreinopzichter.
Dat er zoveel onuitwisbare sporen bijkomen in de natuurgebieden is een gevolg van veranderend recreatiegebruik, zegt Kiewiet. “Waar wij als terreinbeheerders ook verantwoordelijk voor zijn.“ Recreatie is toegestaan maar is secondair aan de natuur, stelt de beheerder. “Men mag bij It Fryske Gea op de wandelroutes rijden met de fiets mits men rekening houdt met de wandelaars.” De strandvlakte op de Ho’n is populair bij de MTB ‘ers. Dit is toegestaan als men maar niet aan de wadkant komt en niet in de jonge duinen fietst.
Het gebied dat Kiewiet en zijn collega beheert in naam van It Fryske Gea ligt op de oostpunt van Ameland en bestaat uit de drie deelgebieden: de Kooioerdstuifdijkduinen, ’t Oerd, en de Hon. Het natuurgebied omvat 1100 hectare grond.
Als er misstanden worden gesignaleerd wordt er corrigerend opgetreden, zegt Kiewiet. Soms wordt er een proces verbaal opgemaakt. “Om een proces verbaal uit te schrijven wordt eerst een waarschuwing aan de persoon gegeven. Wij zijn en blijven gastheer en men dient zich als gast te gedragen.” Van maart tot oktober is er vrijwel permanent toezicht en vanuit de bewakingshut op het Oerd wordt bijna alles gezien.
De MTB-route, waar al jaren over gepraat wordt, een pad van 15 kilometer lang tussen Bureblinkert en Westerpad, ligt er nog steeds niet. De mannen en vrouwen op de fietsen met de brede banden kunnen zich dan in het zweet trappen op dat pad en verder is er altijd nog het strand. Tegen een fietsroute langs de Mochdijk van Nes naar Ballum, zoals op een informatieavond werd voorgesteld door Staatsbosbeheer, kwam van verschillende kanten protest.
Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en gemeente Ameland komen buigen zich nog op een reactie op het fenomeen van het padenweb. Een Amelander natuurliefhebber meldt dat hij zich al jaren ergert aan het fietsen over het Neerlands Reid vanuit de Kooiduinen. “Zet er een bordje neer, handhaaf een paar keer en het is afgelopen,” noemt hij als oplossing. “Hetzelfde geldt voor It Fryske Gea met betrekking tot fietsen om het Oerd. Zet een bord bij de Oerdblinkert: ‘einde fietspad’, handhaaf een paar keer en het is klaar.”
Sporteiland, organisator van evenementen die duizenden deelnemers trekken die door de Amelander natuur gaan, wil niet reageren. Sporteiland schermt met 'ongerepte natuur' van het eiland als terrein voor MTB Ameland, XTERRA Netherlands (de Cross Triathlon op Ameland) en de Cross Duathlon Ameland. De drie evenementen hebben het crossen door de natuur gemeen en zijn veroorzaker van het padenweb, met medewerking van de terreinbeheerders en de gemeente. De stelling dat juist die sportactiviteiten de doodsteek zijn voor de ongereptheid van de natuur vindt Casper van de Kamp van Sporteiland "heel erg subjectief" om er aan toe te voegen: "Ontneemt mij de zin om hier op in te gaan."