Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Stuurhut Rottum: “Aanfluiting!”
HOLLUM – Geschrokken en boos, dat zijn enkele bewoners aan de Reddingbootweg in Hollum. Sinds twee maanden hebben zij de stuurhut van de oude Rottum voor hun uitzicht en ze zijn nog steeds niet van de schrik bekomen. Op 14 september werd de complete brug van de oude veerboot op spectaculaire wijze naar Ameland getransporteerd. Wagenborg schonk het scheepsonderdeel en sponsorde het transport. Stichting Amelander Musea aanvaardde de gift in dank en directeur Joop de Jong ziet de brug als een aanwinst voor het Maritiem Museum Abraham Fock.
Het gevaarte staat in de achtertuin van het museum. Het grootste deel staat niet op de grond maar op twee pylonen en hangt in de lucht. Die tuin grenst aan de achtertuinen van de bewoners aan de Reddingbootweg. Ger en Greta Blokker-Lublink en Adriaan en Ludy Ruygh-de Boer schreven een brief op poten naar gemeente Ameland. Vanuit hun keukenramen kijken ze plots tegen een metalen gevaarte aan. “Het is een regeltrechte aanfluiting,” vinden deze Hollumers. Zij hebben met de gemeente een uit 2006 daterende ondertekende afspraak dat het veld achter het museum niet bebouwd mag worden en dat daar geen museumverkeer mag plaatsvinden. De beide families stemden met die afspraak op zak in met de bouwplannen van het museum.
Zonder overleg met de buurt staat daar nu toch die brug, die volgens de buren nog te hoog is bovendien. Zeseneenhalve meter is volgens de regels van de gemeente toegestaan en dat is precies de hoogte tot en met de rode rand. Daarboven rijst het hekwerk en de antennemast.
De zichtbare roest doet de bewoners nu al gruwen bij de gedachte aan het constante getik dat na de winter op zal klinken. Het onderhoud zal veel roestbikken vergen. De enkeling die door de metalen ruimte wandelt veroorzaakt nu al een geluidsoverlast die met meer bezoek alleen maar zal vermenigvuldigen.
Buurman Douwe de Boer is ook absoluut niet te spreken over de museumuitbreiding. Hij vindt het ding lelijk en vreest voor zijn tuinrust. Voor zo’n buitenproportioneel stuk ijzer hadden ze wel even bij de buren langs mogen gaan, meent de gepensioneerde gemeentewerkenbaas. De Boer werd compleet verrast door de plaatsing.
Vergunningenambtenaar Paul Kiewiet meldt dat de bouw voldoet aan de regels. Of Kiewiet daarin gelijk heeft valt nog te bezien. Ruygh en Blokker bereiden een gang naar de rechter voor. Hun afspraak dat de achtertuin van het museum rustig zou blijven is daarbij hun grootste troef. En nee, ze zitten niet te azen op een schadevergoeding.
Museumdirecteur De Jong is juist enthousiast. Hij beschouwt de brug als een onderdeel van de maritieme geschiedenis van het eiland en hij wil het ding gaan uitbaten. Het past bij het museum, dat een nieuwe koers is gaan varen. Het is niet meer alleen reddingmuseum, maar maritiem museum en dat biedt opening naar het vertellen van de historie over de veerdienst. Het publiek loopt niet in de tuin, de ramen aan de achterzijde worden geblindeerd en de toegang wordt via de expositieruimte geregeld, stelt De Jong gerust. In de brug komt een vaarsimulator, zodat bezoekers straks zelf kunnen aanleggen aan de pier in Nes. Dat onderhoud is geen probleem, denkt hij. Hij vindt het er bovendien fantastisch uitzien, alsof de brug al jaren achter het museum staat.
Op het rijtje aan de Reddingbootweg woont ook Cor Dokter. Hij is juist ingenomen met de veerbootbrug die direct aan zijn achtertuin grenst. Hij ziet liever de brug dan het donkere rietgedekte dak waar hij voordien op uitkeek.