Studenten bevragen Amelanders

HOLLUM – Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari ondervroegen 24 studenten Geo-Communicatie van de Universiteit Utrecht verschillende Amelanders voor hun master opdracht Sociale Geografie. De studenten deden onderzoek naar de betekenis van 'landschap'. Verschillende groepen hebben hun eigen beelden van het landschap. Boeren, beleidsmakers, geografen, ecologen, bewoners en bezoekers kijken naar het landschap vanuit heel verschillende perspectieven.

Jaarlijks gaan studenten van de Universiteit Utrecht op veldwerk. Dit jaar verblijven ze in de Stayokay op Ameland en onderzoeken ondermeer de zonnepaneelweide bij het vliegveld, het schelpenpad en de werelderfgoed.

Vera Cortenraede (23) ging met haar groepje de verschillende visies op het schelpenpad dat betonpad dreigt te worden onderzoeken. Ze ontdekten dat niemand van de ondervraagden ongerust is geweest dat het schelpenpad zou verdwijnen. Ze  sprak met Mathijs van der Ploeg van de schelpenzuiger, met wethouder Nico Oud en met Klaas Nagtegaal van het bedrijf dat de paden aanlegt in opdracht van de gemeente. Het gesprek met een recreatiebeleidsmedewerker van SBB volgt nog op het vasteland. Cortenraede en haar groepje werken de interviews nog uit en maken er een onderzoeksrapport van. Dat bieden ze daarna ter beoordeling aan.

Het groepje van Tomas de Meulder (23) nam het werelderfgoed bij de kop. Ze kwamen bij Sjon de Haan terecht, spraken met Foppe Offeringa van Roosdunen en ontlokten Richard Kiewiet van It Fryske Gea uitspraken over de waddennatuur. Ze ontdekten weinig conflicterende meningen. Het werelderfgoed wordt over het algemeen beschouwd als een waardering voor het gebied en sommigen zien de erkenning als kroon op het werk.

De studenten trokken er met de fiets op uit. Ze ontdekten veel over hun onderwerpen  en ontdekten dat de bus op het eiland duur is. Hun OV-chipkaarten konden ze er niet gebruiken. Het verbaasde de studenten in hoge mate, maar bedierf het onderzoekplezier niet. Behalve de hiervoor genoemde onderwerpen werd de ganzenproblematiek en Natura 2000 onderzocht.

David van der Meijs (25) en zijn groepje stortte zich op de horizonvervuiling en de bodemdaling. Zij ontdekten wel conflicterende meningen en hoorden Amelanders vanuit hun belang verschillend kijken naar de werkzaamheden van de NAM.

Daniël Koster (23) bevroeg Johan Kiewiet van de AEC en raadsleden over hun visie op de zonnepanelen op het vliegveld. Ze fietsten naar het vliegveld om met eigen ogen te zien waar in het landschap de panelen geprojecteerd zijn en ook zij interviewden betrokkenen en enquêteerden eilanders. Daarvoor belden ze huis aan huis aan om met de eilanders een enquête door te nemen. De studenten geven hoog op van de gastvrijheid. Bijna iedereen deed mee aan de enquête en ze kregen vele kopjes koffie aangeboden. Het geheel moet een beeld opleveren over de houding van de betrokkenen en de eilanders ten opzichte van het onderwerp. Het is de leersituatie voor de studenten, die een arena in kaart brengen. De Arena Ameland is geanalyseerd en de onderzoeksrapporten daarover worden beoordeeld. Ze zitten er in de Stayokay uren voor te tikken op het laptops. “Ze hebben hard gewerkt,” zegt begeleider dr. Hans Renes.

Het is hun laatste grote oefening in het doen van onderzoek. Ze hebben litertuuronderzoek gedaan, theorie bestudeerd en als laatste is er dit veldonderzoek, legt docent mr. Wander Meulemans uit. De 24 staan over half jaar op de arbeidsmarkt en komen wellicht voor de klas of in de voorlichting terecht. De studenten moeten nog eens terugkomen voor een bezoek aan de vuurtoren, want dat is er deze week niet van gekomen.

Adverteren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *