Strandvondst – Wodkakruik

BUREN – Richard Kiewiet uit Buren vond deze week een wodkakruik. Hij is niet de eerste die een kruik op het strand vindt. “Al vele decennia vinden de jutters op oost Ameland speciale terracotta handgemaakte kruikjes,” vertelt Kiewiet. De Buremer schetst hier de geschiedenis voor zover hij het heeft kunnen achterhalen. Aanvullingen zijn van harte welkom.

“Sommige zijn nog vol. Elke kruik heeft ongeveer dezelfde vorm en kleur. Het is algemeen bekend hier in Buren, door de verhalen van ouderen mensen die het weten volgens de overlevering, dat dit zogenaamde kruikjes zijn van het schip dat in het verre verleden gestrand is in de geul ten zuidoosten van het Oerd c.q. begin de Hon. Dit schip zat vol met wodka en onregelmatig (1 tot 5 per jaar) spoelen er heden ten dage nog steeds kruikjes aan. Deze geul heet in de volksmond de Wodkageul.

Meerdere jutters om oost hebben dan ook menig kruikje in de vensterbank staan. Sommigen enkele tientallen.

Op de Wrakkenkaart van Ameland staan alle gestrande schepen met naam van de schipper, wat het schip vervoerde, welke bestemming het had etc. Echter deze kaart gaat niet verder terug dan het jaar 1811. Voor die tijd (Napoleon) was er geen registratie c.q. kadaster. Op deze wrakkenkaart is dit schip niet gemeld.

Tot nu toe kunnen we geen informatie vinden dan alleen de verhalen uit overlevering.

Omdat het handgemaakte kruikjes zijn kunnen we ongeveer bepalen welke tijd dit geweest moet zijn. Immers, later werden de kruiken machinaal gemaakt en nog later waren het meestal flessen van glas.

Het kan zijn dat het aardewerk in Duitsland gemaakt is. Nassau aardewerk, Westerwolde, baardmankruikjes?

Men kan dan denken aan de jaren 1750-1800 maar dit is slechts een indicatie.

Het is zeker de moeite waard om uit te zoeken wat hier voor verhaal achter zit. Het zijn weliswaar maar kruikjes maar we weten dat ze uit het vergane schip komen uit de wodkageul. Deze geul is inmiddels zo goed als dichtgeslibd. Tot zover het verhaal van de wodkakruikjes uit de wodkageul.”

>>> wie meer informatie heeft over de wodkakruiken en het schip dat deze vervoerde kan hier reageren

>>> kijk hier voor meer strandvondsten

Reactie

Jacqueline Visser: ”Wij hebben ook zo’n kruikje, met inscriptie HERZOGTHUM NASSAU  en daarboven een stempel waar SELTZER rondom staat en twee beentjes in het midden van de stempel. Wat er boven de beentjes zit is weggesleten.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *