Strandval door springtij, storm en regen

LEEUWARDEN – Rijkswaterstaat kan niet precies zeggen waardoor er zo vaak strandvallen optreden op het Suudwest. Daar valt het strand de laatste jaren regelmatig. Een gebruikelijk ritme van een strandval is eens in de twee jaar, maar op het Suudwest is die frequentie hoger. Vorige week waren daar zelfs twee strandvallen tegelijk te constateren. Rijkswaterstaat houdt het gebied in de gaten en ziet ook dat de laatste paar jaar veelvuldig een strandval optreedt.

Het Borndiep wordt vier keer per jaar gemonitord. "Wij zien daar geen bijzonderheden," laat RWS Noord-Nederland weten. "Mogelijk is er door de uitgevoerde geulwandsuppletie meer zand beschikbaar waardoor het strand sneller herstelt en opnieuw een strandval kan plaats vinden." Het kan ook zijn dat de optredende waterstandsverschillen een rol spelen bij het ontstaan van een strandval. "Vrijdag zakte de waterstand van NAP +1,9m naar NAP-0,9, een verschil van bijna 3 meter. Dat is een stuk groter dan normaal." Het was 8 maart springtij. "Daarnaast was het stormachtig en is er veel regen gevallen."

De aanvoer van de buizen per schip naar het weststrand van het eiland heeft geen invloed op de strandvallen. De buizen liggen op het strand klaar voor de strandsuppletie tussen paal 1 en 4.

In 2017 was er een geulwandsuppletie ter hoogte van de plek waar de paardenreddingboot gelanceerd wordt. Dat is ongeveer de locatie waar de strandvallen voorkomen. Op dit moment staat er geen nieuwe geulwandsuppleties op het programma, zegt RWS. "Wij monitoren de geul en de bestortingen. Wanneer de geul Borndiep de bestortingen zou dreigen te ondermijnen kan opnieuw een geulwandsuppletie uitgevoerd worden."

lees meer over strandval op Ameland door strandval in te tikken bij ZOEKEN

hieronder het filmpje van de strandvallen van 8 maart 2019

lees hier meer over het fenomeen Strandval

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *