Strandrijden niet goed geregeld?

BALLUM – Het strandrijden is niet goed geregeld, meent een deel van de gemeenteraad van Ameland. Raadslid Tjeerd Kooiker (ABA) vindt de regels niet duidelijk. Amelanders weten niet of auto’s die bootjes naar het strand trekken op het strand mogen blijven staan. In het Infobulletin dat de gemeente uitgeeft staat een summiere bekendmaking. De burger wordt geacht de regels op te zoeken op de website van de gemeente.
Onder de kop ‘Beleidsregel rijden in natuurgebieden met motorvoertuigen’ staat op de gemeentelijke website wel degelijk dat de auto’s en trailers van bootjeseigenaren niet op het strand mogen blijven.
In het zomerseizoen, dat van 1 mei tot en met 14 september duurt en tevens de herfstvakantie van regio noord beslaat, mag er slechts met een ontheffing op het strand gereden worden. Ontheffing wordt gegeven wanneer er bedrijfseconomische belangen in het geding zijn. Als voorbeeld worden de activiteiten van de NAM genoemd. Evenementen organisaties kunnen ook een tijdelijke ontheffing krijgen. In het winterseizoen hebben alle inwoners van Ameland een collectieve ontheffing.
Strandrijders mogen niet harder dan 60 km per uur over het strand. Brommers niet sneller dan 30. In de nabijheid van mensen en dieren moet stapvoets worden gereden. Wie zich niet aan de regels houdt kan op de ‘zwarte lijst’ komen te staan.
De PvdA geeft bij monde van Tonnie Overdiep de regeling het voordeel van de twijfel. Overdiep ziet graag het strandrijverbod verlengd van 15 april tot 15 oktober.
Over een jaar wordt de regeling geëvalueerd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *