Strandonderhoud op Ameland klaar

HOLLUM – Het strand van Ameland bij Hollum ligt er weer tiptop bij. Rijkswaterstaat heeft de westkant van het eiland deze zomer versterkt met maar liefst ruim 3 miljoen kubieke meter zand uit de Noordzee. Deze grote zandsuppletie was nodig om de kustlijn op zijn plaats te houden. Hiermee is Ameland voorlopig weer goed beschermd tegen de zee. Vanaf september is het strand van Vlieland aan de beurt voor onderhoud. Hier brengen we in totaal 1,5 miljoen kubieke meter zand aan op het Noordzeestrand en op het havenstrand.

Rijkswaterstaat komt regelmatig naar de Waddeneilanden Ameland, Vlieland en Texel om extra zand aan te brengen. Dat is nodig omdat de kust hier sterk slijt. Door wind, stroming en golven schuurt er zand af van het strand en de duinen. Dit zand wordt vervolgens meegenomen naar de Noordzee met de sterke getijdenstroming door de zeegaten tussen de Waddeneilanden.

Extra zand voor Vlieland

Net als op Ameland is ook op Vlieland regelmatig extra zand nodig voor onderhoud van de kust. In 2021 is er ten noordoosten van Vlieland zand gestort op de zeebodem en deze herfst is het strand van Vlieland aan de beurt. We beginnen op het havenstrand, op de oostpunt tussen strandpaal 53 en de jachthaven. Hier maken we ook een ‘zanddepot’ aan met extra zand, om het strand later op te schuiven waar nodig. Daarna volgt het Noordzeestrand tussen strandpaal 46 en 50 (tussen Pad van 20 en strandhotel Seeduyn /strandpaviljoen ‘t Badhuys).

Wat gebeurt er op het strand?

Speciale baggerschepen – ‘sleephopperzuigers’ – zuigen zand op van de zeebodem en brengen dit naar de kust. Via een persleiding wordt het zand op het strand gespoten. Daar spreiden bulldozers en shovels het zand verder uit. Vanaf het strand kan het zand ook doorstuiven de duinen in, waardoor de kust en de zeewering met hulp van de natuur worden versterkt.

Afsluiting deel strand

Tijdens de werkzaamheden op het strand zal een deel van het strand worden afgesloten om de veiligheid van de bezoekers en de werknemers van de aannemer te kunnen waarborgen. Voor de werkzaamheden aan de oostkant van het eiland zal vanaf maandag 11 september het havenstrand tot het einde van het suppletiegebied nabij strandpaviljoen Oost enkele weken afgesloten blijven. Dit is noodzakelijk omdat het havenstrand met rainbowen wordt aangevuld met zand. Bij deze methode wordt het zand vlak voor de kust rechtstreeks vanuit een schip opgespoten. Daarnaast moet op deze locatie ook een  depot gevuld worden met zand. Er is in deze periode dus op dit specifieke gedeelte van het strand geen loop- en calamiteiten route beschikbaar.

Van de Noordzee naar de duinen

Voor het onderhoud van de Vlieland gebruikt Rijkswaterstaat zand uit de Noordzee, afkomstig van de zeebodem, op meer dan 10 kilometer van de kust. Met het oog op de natuur wordt zand gebruikt wat zoveel mogelijk lijkt op het zand op de suppletielocatie. Bij het winnen, vervoeren en opspuiten van het zand wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur, door afstand te houden van beschermde vogels en zeehonden zodat ze niet worden gestoord.

Fotobijschrift: de huidige situatie van het havenstrand op Vlieland te zien

Foto (C): Rijkswaterstaat

 

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 1126

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *