Strandhuisjes en stranderosie

HOLLUM – Uitbaters van strandpaviljoens zien het wel zitten: strandhuisjes. Het lijkt gezellig, trekt mensen en brengt levendigheid, nog meer levendigheid op het strand. In Nederland valt het nog wel mee maar het blijkt dat in Amerika de huizen van miljardairs worden bedreigd door stranderosie. Op Ameland kennen we het lot van Steinvooorte en Scheltema, de paviljoens die van hun fundament vielen.

Vermogende Nederlandse kustbewoners met een huis op een duin en uitzicht op zee moeten uitkijken voor een wijkende strandlijn. Het kan een probleem worden om hun strandpaleizen te beschermen.

Ingenieurs van de TU Delft en medewerkers van Rijkswaterstaat waarschuwen dat verdere bebouwing destructieve gevolgen kan hebben voor de kustlijn en voor de veiligheid van het achterland, het gebied waar veel van de villa’s staan van vermogende gasten.

In Amerika is het aan de orde van de dag. Huizen van de rijken vallen ten prooi aan de afkalvende kustlijn. Miljardairs zien hun strandvilla’s in Malibu, Nantucket of Long Island in de oceaan verdwijnen. Bij elke storm gaat er meer kust verloren en wordt de dreiging groter. Zo erg is het in Nederland nog niet.

Eric van Zanten van Rijkswaterstaat doet met studenten van de TU Delft onderzoek op het strand van Terschelling naar de schade die verdere bebouwing langs de kustlijn  aanricht aan de duinen. Bebouwing, in welke vorm ook, hindert transport van stuifzand en dat kan kwalijke gevolgen hebben voor de sterkte van de duinen.

Tijdens Oerol hebben de onderzoekers ter hoogte van Midsland een test uitgevoerd om te kijken wat de effecten zijn van strandhuisjes op en langs het strand.

Grootschalig toerisme zou wel eens fnuikend kunnen zijn voor de kustverdediging. Van Zanten is er niet gerust op.

In het augustusnummer van Quote zal een achtergrondverhaal te lezen zijn over de grond die op de Waddeneilanden alsmaar duurder wordt en de eilanden die het exclusieve domein van de rijken aan het worden zijn. Op Vlieland speelt de erfpacht, op Terschelling laten waddenliefhebbers zoals Jort Kelder designpaleizen en op Ameland worden de vakantiehuisjes ook steeds groter en luxer.

“Hoe lang kan die exclusieve bouwwoede nog goed gaan?” vraagt Quote zich af.

Bron: Quote

Bekijk het filmpje van het experiment dat tijdens Oerol werd gedaan om te zien wat bebouwing aanricht

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *