Strandexpress en oldtimers verloren

BALLUM – De nieuwe strandexpress, de reserve trekker en enkele oldtimer trekkers zijn verloren gegaan in de brand van maandagavond. De twee jaar oude loods van Piet van de Tuinen aan de Smitteweg begon te branden toen de eigenaar zelf even naar zijn moeder in Hollum was. Van Tuinen kreeg een telefoontje van buurman Bennie de Jong, die aan de Zuidergrieweg zijn boerderij heeft. Buurman de Jong was verontrust over de rookontwikkeling. Of het wel goed ging, daar aan de Smitteweg, want er vloog rook over zijn boerderij. Het ging niet goed, de loods stond in de hens en er was geen houden meer aan, moest de strandexpress-eigenaar bij thuiskomst constateren. Daarna had Van Tuinen het beroerdste halfuurtje van zijn leven. Niet alleen zag hij zijn bijna nieuwe loods met materieel en erfgoed van zijn ouders en grootouders in vlammen opgaan, het ergste was dat hij zijn zoon Wouter niet kon bereiken. Van Tuinen had gezien dat één van de trekkers anders stond dan dat hij hem had gestald en hij vreesde dertig minuten lang dat Wouter onder die brandende trekker lag. “Een verschrikkelijk half uurtje,” zegt Sylvia de Haan, de vriendin van Piet van Tuinen. Een telefoontje van de zoon verloste het stel uit dat boze vermoeden.

Onderzoek

De technische recherche kwam dinsdagmiddag twee man sterk voor het onderzoek en de eigenaar van de afgebrande loods liep met een schade-expert over het terrein. Voor Piet van Tuinen is het allemaal nog onwerkelijk. “Je kijkt er naar en denkt ‘dit kan niet waar zijn!' ” verwoordt Sylvia de Haan het. “Waar je zo hard voor gewerkt hebt is in een paar uur weg.” Ze hebben die eerste nacht niet geslapen, bang dat het vuur zoud oplaaien. Dat gebeurde niet. Wat resteert is een hoop verwrongen staal en vervuild bluswater. De brandstoftank met brandstof voor de trekkers staat ongeschonden voor de loods. Piet heeft zijn spullen goed voor elkaar en let op veiligheid. De tank voldoet aan alle eisen en heeft het mede daardoor gered.

Camping

Op de boerencamping van Ab en Door Kiewied is het een drukte van belang. Er wordt opgeruimd en schoongemaakt. Zwartgeblakerde restanten van het loodsdak dwarrelen daags na de brand nog op het gazon van de camping. Het geeft vieze schoenen en moet zo snel mogelijk worden opgeruimd. Muren van de schuren en huisjes worden schoongespoten en Door Kiewied zet die avond ook de sproeier op het gras, om zoveel mogelijk roet weg te spoelen. Het ruikt naar brand op de camping, maar de gasten die er rondlopen zijn kalm. De een helpt mee met opruimen en de ander is aan inpakken en verhuist naar elders op Ameland. Maandagavond werden alle gasten geëvacueerd. De camping lag precies op de route van de zwarte rook, zodat daar blijven geen optie was. Ze werden opgevangen bij de buren van de boerencamping, bij Doeke en Eva Visser van de Amelandse Bierbrouwerij. Daar stond koffie, thee en water klaar. “Geen bier,” tot spijt van campinggast Udo Osterholt. Hij ligt heerlijk ontspannen op een stretcher voor zijn camper, samen met zijn vriendin Bärbel Wirth. De Duitse gasten waren zondag gekomen en gaan donderdag weer weg en laten zich niet verdrijven door het ongeval. Gisteravond zagen ze rook en dachten een moment dat er een kampvuur iets te heftig stond te branden. Ze deden hun ramen en deuren dicht en namen het aanvankelijk niet ernstig op, totdat de roetzwarte bloemkoolwolken hoog boven de huisjes uitstegen. Hun camper stond in de rookbaan. Ze zijn lovend over de “super georganiseerde” evacuatie en vol lof over de begeleiding van de bierbrouwers, gemeente Ameland en de burgemeester. “Super!”

De 37 campinggasten brachten de nacht van maandag op dinsdag door in Hotel Noordsee, dat geregeld was door de gemeente. Op dinsdag verhuizen sommigen naar een andere accommodatie elders op het eiland, omdat ze last hebben van de rooklucht en anderen blijven zoals gepland.

Afsluiten

Gijs, een van de campingasten, verwerkt zijn ervaringen in een tekening met aan de ene kant de camping tijdens de brand en aan de andere kant na de brand. Gijs is wel erg geschrokken, maar ook hij laat zijn vakantie er niet door bederven.

Ab Kiewied, die net als zijn buurman strandritten verzorgt, nodigde alle campinggasten uit voor een speciale rit op dinsdagavond. Door Kiewied: “Dan kan iedereen het goed afsluiten.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *