Strandbeleid Ameland lijkt eindelijk rond

BALLUM – Er is vier jaar aan gewerkt en de Strandnota werd ettelijke malen besproken door de raadsleden, maar er lijkt nu eindelijk een doorbraak te zijn op het gebied van algemeen gedragen strandbeleid op Ameland.

De raadsleden zijn het erover eens dat het mooie strand het kapitaal van het eiland is dat gekoesterd moet worden. Daarom wordt er niet nog een strandpaviljoen toegestaan ook al zijn er drie plannen bekend. Er is een plan voor einde Badweg Hollum, bij het Westerpad en bij Nes. Alle vier de dorpen hebben al een strandtent. Daarnaast staan er ter hoogte van het Westerpad opstallen op het activiteitenstrand van bedrijven die aan strand- en watersport doen en staat er bij Hollum op het Suudwest nog een clubhuis van de Catamaran Club. Daar blijft het bij, wat de Strandnota betreft. Nog meer strandtenten zouden de spoeling alleen maar dunner maken en misschien voor sommige ondernemingen wel te dun.

Er wordt nog gedubd over een extra duinovergang en parkeergelegenheid bij het Westerpad.

Strandhuisjes, zoals die aan de Hollandse en Zeeuwse kusten staan, komen er in ieder geval niet, al worden ze niet specifiek in de Strandnota genoemd. De nieuwe strandbeleid ondersteunt de huidige bebouwing en laat geen ruimte voor nieuwe plannen. “Tot zover en niet verder,” is de mening van raadslid Rudolf Teuben (A’82) en “We kunnen het strand maar één keer verknoeien.” Hij zag vorig jaar oktober tijdens de studiereis van gemeente, VVV en ondernemers de kust bij Julianadorp en schrok van de aanblik van de rij strandhuisjes daar. Teuben nu: “Dat moeten we niet willen!”

André Tuil (VVD) kijkt er iets anders tegenaan. Hij vindt het jammer dat de nota geen ruimte laat voor ontwikkelingen en noemt dat een “gemiste kans.”

Op 25 april besluit de raad over het plan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *