Start Amelander Roeiseizoen

NES – Rumoer op de kade als de kraan van Ridder en de Vries Transporten aan komt rijden. Het is half zeven in de avond en de bemanningsleden van de Amelander roeiteams hebben zich verzameld om de spits af te bijten van het nieuwe roeiseizoen.

Vorige week zijn beide boten alweer gekeurd, gesleept. Hierbij worden alle maten, gewichten en weerstanden gemeten en berekend. Zo wordt het mogelijk om de handicap voor wedstrijden te berekenen.

Dan is het zover. De boten staan opgesteld in hun thuishaven om bekraand te worden. Hijsbanden omspannen de 1000 kilo wegende sloep Haal án Antje van roeivereniging Claas Sipkes. Een zucht van verlichting als de boot de trailer verlaat om nog geen minuut later te water te gaan. Al snel volgt de sloep van het dames team Geen zee te hoog. Met soepele precisie stuur machinist JP de boot tussen de palen door en ook de Karakter neemt plaats in het zilte nat.

Als de kraan weer vertrekt worden de laatste zaken in de boten geordend en neemt de bemanning plaats. “Haal op… Gelijk…”galmt het over het water. Op dit commando komen de roeiers in beweging en ploegen de riemen door het water. De zee is nog vlak, windstilte tijdens de invallende duisternis. Wie weet welk avontuur dit roeiseizoen met zich mee brengt?

Een ding staat vast. Vanaf heden zal er weer volop getraind gaan worden. Op 6 mei wordt de 42e HT-roeirace gehouden, de bijna 35 kilometer lange wedstrijd van Harlingen naar Terschelling. De Amelander sloepen hebben een historie van naam en verschijnen uiteraard met beidde teams aan de startlijn.

Door Marcel Kroon

Beide roeiteams kunnen versterking gebruiken!

Wil je mee trainen voor wedstijden of recreatie? Kom kennismaken met de roeisport! Kijk op:

www.karakter-ameland.nl

www.claassipkes.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *