Stand van zaken na brand Clemenskerk

BALLUM – Gemeente Ameland doet het volgende persbericht uitgaan:

Vanmorgen is het schip van de Sint Clemenskerk aan de Kardinaal de Jongweg in Nes uitgebrand. De zijbeuken en bijgebouwen staan nog en het parochiecentrum heeft waterschade. Na vrijgave van het gebouw door de brandweer aan de politie dinsdagmorgen om 11.00 uur, heeft Gemeente Ameland een visuele inspectie uitgevoerd in verband met de veiligheid. Voor zover nu bekend is, leverde de brand geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Muren stutten

Drie van de muren die nog overeind staan moeten worden gestut. Het gaat om het westelijke deel en de zijmuren. Clubhuis De Toel in Nes, van Stichting Sociaal Cultureel Werk Ameland, kan de oostelijke zaal en de berging niet gebruiken tot de westelijke muur van de Sint Clemenskerk gestut is. Gemeente Ameland heeft hierover contact gehad met de Rijksmonumentendienst.

Oorzaak nog onbekend

De technische recherche van de politie doet onderzoek de oorzaak van de brand. Op dit moment is de oorzaak nog onbekend.

Verzekering

Woensdag bezoeken een taxateur van de verzekeringsmaatschappij en een vertegenwoordiger van Monumentenzorg de Sint Clemenskerk. Op basis van hun bevindingen zal meer duidelijk worden over of en hoe de kerk behouden kan blijven.

Samenkomst

Zondag 10 februari is er een korte dienst en samenkomst in het Parochiehuis om 11.00 uur. Parochianen ontvangen hierover een brief aan huis. Het kerkbestuur voert overleg over een mogelijke locatie voor toekomstige diensten van de Sint Clemenskerk.De foto en het filmpje hieronder toont de kerk in volle glorie tijdens de korendag in 2010.

Dat er maar gauw weer in een herbouwde kerk gezongen mag worden door het Clemenskoor of andere koren, dat wensen we de parochie toe.

>>> lees hier over  de Sint Clemenskerk in Nes

Ameland Actueel

 op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *