Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Springverbod Paracentrum Ameland
BALLUM – Paracentrum Ameland springt niet deze dagen, terwijl het al jaren achtereen op Goede Vrijdag de eerste sprongen doet. De handen van Peter Liemberg (61) en zijn zoon Steven (23) jeuken; het is mooi weer en het vliegtuigje staat klaar op vliegveld Ballum. Het Paracentrum, dat al 21 jaar vanuit Ballum parachutesprongen boven het eiland organiseert, heeft een verbod van havenmeester Klaas Touwen opgelegd gekregen. De vergunning is niet in orde. Liemberg blijkt in 2003 voor het laatst een vergunning te hebben aangevraagd. Jaren achtereen deed hij dat keurig. Hij vroeg zelfs elk jaar om een vergunning voor meer jaren, maar kreeg er elke keer één voor een jaar. In alle jaren, ook de jaren na 2003, kreeg het Paracentrum een rekening voor landingsgeld in de bus. Dat werd ook elk jaar keurig betaald, zegt Liemberg, die aanspraak wil maken op het ‘gewoonterecht.’
Het landingsgeld staat los van de para-activiteiten, laat gemeente Ameland weten. Het is het laatste jaar niet geïnd, voor zover de voorlichter weet. Peter Liemburg vist echter de incasso van de landingsbijdrage in no time uit zijn archief. Op 30 november 2011 betaalde hij een dikke vijfduizend euro aan de gemeente. De tarieven die Liemberg vanaf 1990 betaalt zijn inclusief valschermvluchten conform de gemeentelijke Luchtvaartregeling.
Het Paracentrum heeft gebruik kunnen maken van een stilzwijgende verlenging van de toestemming. De gemeente kwam pas in actie na een aanvraag voor een tijdelijke unit op het vliegveld. Die was aanleiding de bedrijfsmatige activiteiten van het bedrijf te onderzoeken en toen werd ontdekt dat er vanaf 2003 geen vergunning voor de activiteiten meer was aangevraagd. In de brief van 3 april, ondertekend door burgemeester Albert de Hoop en secretaris Hans van Huffelen, dringt de gemeente er op aan die toestemming aan te vragen. Dat betekent nog niet dat de toestemming gegeven wordt. In de brief staat: “Vervolgens kunnen wij beoordelen in hoeverre uw activiteiten nog passen binnen onze plannen voor de ‘upgrading’ van het vliegveld.” Zonder toestemming mag er niet gevlogen en gesprongen worden: Liemberg moet met beide benen op de grond blijven staan. Deze week heeft hij de aanvraag naar de gemeente verzonden. Op het gemeentehuis is die aanvraag niet te vinden, waarop de parachutespringer nogmaals de brief print en hem deze keer persoonlijk gaat bezorgen.
Het Paracentrum heeft vorig jaar te kennen gegeven te willen stoppen met alle para-activiteiten, zegt de gemeente, die vervolgens aan de slag is gegaan "de regels ten aanzien van parachutespringen, vooruitlopend op de upgradingsplannen en gelet op de veiligheid bij te stellen." Af en toe is de veiligheid in het geding. De activiteiten op het vliegveld, landen en stijgen van toestellen, rondvluchten, zweefvliegen en parachutespringen, komen soms in conflict met elkaar. Zonder goede afspraken en strakke coördinatie kunnen er ongelukken gebeuren. Vorig jaar was er een bijna-ongeluk, doordat een zweefvlieger tegelijk met twee parachutespringers in actie kwam. Het bijna-ongeluk leidde tot een verhitte discussie over veiligheid en gebruik van het veld en een botsing van persoonlijkheden: Liemberg en Touwen.
Peter Liemberg ontkent pertinent dat hij wil stoppen met het bedrijf. Zolang hij nog zo lenig is dat hij zijn voet door de beenriem kan steken, wil hij blijven springen. Hij bevestigt dat er een moment komt dat hij minder zal gaan springen of daar zelfs mee zal stoppen, maar dat betekent niet het einde van het bedrijf. “Er zijn er genoeg die dat werk van mij over kunnen nemen.” Steven Liemberg is nog niet zo ver. Voor hij duosprongen met klanten mag maken, moet hij zelf 1000 sprongen hebben gemaakt. Hij zit op nu op 400 en doet zo’n 60 sprongen per jaar. “Dat haal ik dit jaar dus niet, want we zijn al twee weken achterop,” zegt hij met spijt over het springverbod.
Ameland wil maar één paracentrum op het vliegveld. De gemeente ontkent dat er afspraken zijn gemaakt met een ander bedrijf dat parachutesprongen boven het eiland wil gaan organiseren. Er zijn wel gesprekken geweest, weet Liemberg. Springers van Texel hebben met gemeente en vliegveld om de tafel gezeten. “Er zijn al domeinnamen geclaimd.” Skydiveameland.nl en paracentrumameland.nl zijn bezet. Jasper Aviation Service B.V. uit Oosterend Texel is de eigenaar. Paracentrum Ameland van Liemberg heeft een website onder de naam www.skydive-ameland.nl
Liemberg: “Ik hou mij al 21 jaar lang netjes aan de regels en met 32 jaar springervaring en duizenden sprongen, weet ik hoe belangrijk het is alles veilig te doen. Ik heb hier altijd met plezier gewerkt en gesprongen, maar voel me na deze laatste brief (de brief van de gemeente d.d. 3-4-2012 red.) gewoon vernederd, belazerd en in de kou gezet.”