Spekmat van Vlieland, Terschelling en Ameland

HOLLUM – Het begon eind juli met een foto van een spekmat van honderd jaar oud en inmiddels is er een verzameling aangelegd van spekmatten van Vlieland, Terschelling en Ameland. Schiermonnikoog en Texel ontbreken vooralsnog, maar er wordt verder gespeurd. Amelander spekmatten zijn in Museum Sorgdrager te zien. De spekmat op de foto is in particuliere handen.

Een spekmat is een mooi werkstuk van huisvlijt, het is een handvaardigheid die wel werd gedaan door zeelui. In het noordelijk kustgebied van Nederland staan vooral Terschelling en Ameland er bekend om.

Na de eerste oproep van 20 juli 2022, naar aanleiding van een spekmatke van een eeuw oud, is er informatie aangevuld en zijn er foto's verzameld.

Lees hier meer over de spekmat en bekijk hier de verzameling

→ heeft u thuis ook een spekmat liggen of hangen? Stuur graag een foto op, dan voegen we hem toe aan de spekmattencollectie: info@persbureau-ameland.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *