Spekmatke van eeuw oud

HOLLUM – Een spekmatke van een eeuw oud, gemaakt in 1922 en geschonken aan iemand die jarig was. Het is een mooi werkstuk van huisvlijt. Spekmatten maken is een handvaardigheid die wel werd gedaan door de zeelieden. In het noordelijk kustgebied van Nederland werden vooral op Terschelling en Ameland veel spekmatten gemaakt.

Een spekmat is gemaakt van een stuk zeildoek, dat is doorregen met uitgeplozen kabelgaren of wol. Het resultaat is een gespekte mat die als vloerbedekking wordt gebruikt of als bekleding tegen schuring.

Het Fries Scheepvaart Museum heeft spekmatten van Terschelling in de collectie. Op Ameland is de spekmat te zien in Museum Sorgdrager. Deze van de foto is in particulier bezit.

→ heeft u thuis ook een spekmat liggen? Stuur dan een foto op, dan verzamelen we ze tot een fijne collectie Amelander spekmatten: info@persbureau-ameland.nl

Bekijk hier het begin van de verzameling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *