Snelle actie brandweer voorkomt grote hotelbrand

HOLLUM – Een snelle actie van brandweer Ameland heeft een grote hotelbrand voorkomen. Zaterdagavond leken de vlammen uit het dak van Hotel Dolores in Hollum te slaan. De angst sloeg menigeen om het hart. Het zag er dramatisch uit, maar viel gelukkig heel erg mee, zegt hoteleigenaar Luuk Overwijk.

Om 22:22 uur zaterdagavond sloeg het licht uit. Medewerkers van restaurant Dolores waren net begonnen met afsluiten. Overwijk ging zelf kijken, maar kon zo gauw geen kortsluiting vinden. Op dat moment repte iemand in het hotel over een rode gloed aan de achterkant van het dak. Meteen ging Overwijk poolshoogte nemen en belde direct de brandweer. Die was intussen door meer mensen gebeld, waardoor werd opgeschaald naar ‘middelbrand’. Dat was om 25 over 10 en de brandweer was er iets over half 11. De spuitgasten gaven na vijf minuten al brand meester. Overwijk: “Het heeft alles bij elkaar een kwartier geduurd.” De brand ontwikkelde zich snel, zegt de hoteleigenaar, maar door doortastend optreden van de brandweer is erger voorkomen. “Was dit ’s nachts gebeurd, dan hadden we een probleem gehad. We hebben gewoon mazzel gehad.”

Het leek alsof de vlammen uit het dak sloegen, maar het vuur was op een plat dak, een tussendakje. Teer van de dakbedekking fungeerde als voeding voor het vuur. “Het lijkt heel dramatisch, maar aan de onderkant van het plafond is er niks van te zien.” Dat komt omdat het vuur zo snel geblust is. “Met de schrik vrij,” zegt de opgeluchte hotelbaas.

Het platte dak is beschadigd en een stukje van de kap is aangevreten door de vlammen, maar binnen is er nauwelijks schade en ook de waterschade van water uit de brandspuiten valt reuze mee. Eén kamer heeft wat rookschade. “Die moeten we even goed schoonmaken.”Coördinatieteam Waddeneilanden (CoWa) was al bezig met rondbellen naar vervangende slaapplaatsen voor de hotelgasten, maar van die opvangbedden hoefde geen gebruikt gemaakt te worden. Tegen de veertig gasten moesten even het hotel uit en de straat op, maar konden niet veel later gewoon weer naar hun eigen kamer in Hotel Dolores.

Overwijks theorie is dat de sluiting is ontstaan in de motor van de afzuiger van de spoelkeuken. Maandag komt iemand van de verzekeringsmaatschappij langs voor onderzoek en opnemen van de schade. Daarna komt de aannemer voor herstelwerkzaamheden. Op zondag is het dak provisorisch dichtgemaakt. Met regen op komst wil Overwijk het dak graag dicht hebben. “Had een stuk minder gekund”, zegt hij nog.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *