Smakelijke opening van de Culinaire Wadden Weken

WADDEN – Zes weken lang genieten van al het lekkers van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed . Op maandag 17 oktober is de eerste editie van de Culinaire Wadden Weken gestart. Tijdens deze weken zet het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ samen met lokale producenten en chef-koks uit het Waddengebied de smaak van de Wadden op de kaart. De Culinaire Wadden Weken worden officieel geopend vanaf het biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert in Loppersum. Vanaf daar begint de nieuwe fruitteeltroute die Wethouder Pier Prins van Gemeente Eemsdelta officieel komt openen. 

Feestelijke opening fruitteeltroute in de voormalige Fivelboezem

Iedereen kent vis- en schelpdieren als waddenvoedsel. Maar ook akkervruchten en fruitteelt zorgen voor een aantrekkelijk aanbod in de keuken van het waddengebied. De vruchtbare zeeklei biedt een goede bodem voor het verbouwen van onder andere appels, peren, pruimen en bessen. Daarom is de nieuwe fruitteeltroute bij uitstek de plek om de Culinaire Wadden Weken te openen. Op de route zijn diverse lokale fruittelers te vinden en boomgaarden met verschillende oude fruitrassen. Naast deze route is er ook een thematische inspiratiekaart gemaakt waarop al deze plekken te vinden zijn. 

Lokale producenten en chef-koks

Lokale producenten en chef-koks uit het gebied werken de komende weken samen om de unieke smaakbeleving van het Wad te creëren. Dat is niet alleen goed voor de ondernemers en de regio maar ook voor het klimaat. Door te werken met lokale producten blijft onze ecologische foodprint laag. Lokaal en duurzaam: dát zijn de kernwaarden van de Culinaire Wadden Weken.

Ruim 50 ondernemers uit het waddengebied doen mee aan de Culinaire Wadden Weken. Allemaal zetten ze op hun eigen manier de waddenproducten op de kaart. Velen deden dit altijd al maar doen dit nu met een extra doel: gasten opnieuw kennis laten maken met de lekkerste waddenproducten.

Wat te doen tijdens de Culinaire Wadden Weken

Tijdens de Culinaire Wadden Weken is er overal in het waddengebied wel iets bijzonders te doen en vooral te proeven. Op de eilanden, op en rondom de Waddenzee aan de Noord-Hollandse, Friese en Groningse waddenkust heten ondernemers iedereen welkom die wil proeven van de bekende maar ook nog onbekende Waddengastronomie. Bezoek de fijnste restaurants, kom naar een mosselavond in Lauwersoog, fiets langs de Bildtse smaakroete of ga mee met een proefroute op Ameland. Op www.culinairewaddenweken.nl is te vinden wat en waar er van alles te doen en vooral te proeven is. 

De Culinaire Wadden Weken duren tot en met 27 november. 

lees hier over de ProefRoute op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *