Sinterklaas heeft boodschap voor Ameland

HOLLUM – Algemeen Belang Ameland was al maandenlang bezig met het onderwerp ouderenzorg en De Stelp en vrijdagavond hield de politieke groepering daar een bijeenkomst over. Het onderwerp dat altijd wel aandacht had stond deze week opeens in het brandpunt, vanwege de aangekondigde sluiting van het zorgcentrum in Hollum en het faillissement van de Pasana Groep waar De Stelp onderdeel van uitmaakte.

Sinterklaas kwam in hoogsteigen persoon langs op de bijeenkomst over De Stelp en de ouderenzorg in hotel Amelander Kaap. En hij had een boodschap voor de aanwezigen. Wees creatief, gaf hij de Amelanders mee. Als je de Sint vergelijkt met een zorginstelling dan werkt het als volgt, rekende de goedheiligman voor. “Ik krijg honderd euro van ouders om cadeaus te kopen. Daarvan steek ik 25 euro in mijn zak. Vijfentwintig is voor de Pieten, die hoeven niet zoveel.” Dan is er nog vijfentwintig voor het Pietenhuis, dat aan een opknapbeurt toe is. “De Pieten slapen op stapelbedden en nu is er een uit bed gevallen. Arm kapot, Arbo-dienst over de vloer.” Kortom een hoop gedoe en duur gedoe. Dan blijft er nog vijfentwintig euro over om te besteden. “Snappen jullie dat allemaal?” Dat vroeg de Sint aan de zaal en hij kreeg een instemmend “Jaaaa!” terug. Zo heeft het jaren gewerkt en zo zou het niet moeten. Ameland zou zich kunnen laten inspireren door het zorgbeleid van vroeger dat kleinschaliger gericht was.

De bisschop gaf de Amelanders mee dat De Stelp er voor het hele eiland is en dat er geen oost-west strijd van de ouderenzorg gemaakt moet worden. Anderhalf jaar geleden brandde de katholieke kerk in Nes af en over het hele eiland werd actie gevoerd en geld opgehaald voor die kerk. Niet omdat het de kerk van Nes en Buren is maar omdat het een kerk van het eiland is, bracht Sinterklaas in herinnering. “Nu is het alsof De Stelp is afgebrand, De Stelp die er niet alleen voor Hollum en Ballum is maar voor het hele eiland.”

Er moet een plan komen dat breed gedragen wordt, gaf hij zijn toehoorders mee. En daarna verliet hij de zaal.

De voorbereidingen van de avond waren maanden geleden al begonnen, met de kennismaking met Sylvia Haan, beleidsmedewerker van het UMCG. Vanuit haar activiteiten voor een organisatie adviesbureau en haar liefde voor Ameland volgde ze de ontwikkelingen rond de ouderenzorg op het eiland via de media.

Ze boog zich over de problematiek en kwam met een mogelijke oplossing die ze op deze avond in de Amelander Kaap presenteerde en die ze deelde met de raadsbrede Werkgroep Ouderenzorg. Ameland kan De Stelp in eigen handen nemen door een zorgcoöperatie op te richten die tevens bedden verhuurt voor respijtzorg. Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken even helemaal aan een ander over te laten, zodat de mantelzorger even vrijaf van de zorg heeft. Een zorghotel maakt op Ameland zeker kans, denkt Haan. “Als dat niet op Ameland kan dan zou ik niet weten waar wel.” Voorwaarde van slagen is dat het hele eiland achter de coöperatie staat, inclusief de gemeente. Of dat plan kans van slagen heeft hangt ook af van de overnamekosten van het gebouw van De Stelp. Daar is nog geen zicht op.

Piet IJnsen, een van de initiatiefnemers van dit plan, denkt dat Ameland terug moet van een grote zorgorganisatie naar een overzichtelijk coöperatie op het eiland waar intramurale zorg en thuiszorg hand in hand gaan.

In de hectiek van afgelopen week werd ook al duidelijk dat er al twee overnamekandidaten op de stoep staan: Kwadrant en Idesta. Hoe serieus die zijn is nog onduidelijk. Als Ameland iets wil dan zal er eerst onderhandeld moeten worden met de curator over overname van De Stelp.

Wim de Boer, bewoner van De Stelp, memoreerde dat De Stelp vijftig jaar geleden is ontstaan uit een initiatief van enkele Amelanders. In de aflopen decennia is er veel veranderd. In den beginne gingen de Amelanders naar De Stelp als ze 65 waren en daar hadden ze dan nog vele mooie jaren. “Het was een dorpje in een dorp,” weet De Boer over die tijd te vertellen. Er waren 65 bedden, maar de eisen veranderden, er bleven maar 30 bedden over en er moest een indicatie aan te pas komen alvorens je een kamer aan de Hidde Dirks Katstraat kon betrekken. “Ik ben blij met het initiatief en ik hoop dat de gemeente de ogen goed openhoudt. Het gaat niet om de plaats maar om het gebouw.” Het Stelpgebouw huisvest tevens een kerkzaal en opbaarruimte en heeft aanleunwoningen onder dak. “Dat moeten we behouden anders snijden we in eigen vlees.”

Antje van Seventer, oud-raadslid, legt nog uit hoe Stichting De Stelp op het idee kwam om met De Sionsberg, later Pasana, in zee te gaan. Dat was begonnen om verpleeghuisbedden op het eiland te krijgen, zodat ouderen met een grote zorgvraag niet op hun oude dag naar de wal hoefden te verkassen. “We kregen toen 15 verpleegbedden. Iedereen was er heel erg blij mee, niet wetende hoe het later uit zou pakken.”

Een vrijwel volle zaal in de Amelander Kaap, met ondermeer veel medewerkers van De Stelp omarmde het idee om met een werkgroep nader uit te zoeken of de coöperatie haalbaar is. De werkgroep vanuit de gemeente, met wethouder Linda van der Deen als voorzitter, gaat zich ook over dit plan buigen. De organisatie van de avond, het bestuur van Algemeen Belang Ameland, gaat kijken of er meer mensen zijn die de kar willen trekken. Binnen zeer kort hoort Ameland daar meer van. 

Dossier De Stelp

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *