Signeersessie Kraakhelder

LEEUWARDEN – Leida Jongbloed uit Hollum houdt zaterdag 7 december een signeersessie voor haar boek Kraakhelder, over de lotgevallen van haar moeder en oma in de Tweede Wereldoorlog.

Leida Jongbloed zit samen met uitgever Louw Dijkstra, die het boek ‘De mannen van de Overval’ van Hessel de Walle presenteert, aan tafel. De signeersessie begint om 11:00 uur in Tresoar aan de Boterhoek 1 in Leeuwarden en duurt tot 16:00 uur.

Het boek van Hessel de Walle gaat over de bevrijders van 51 verzetsmensen op 8 december 1944, tijdens een overval op de Blokhuispoort in Leeuwarden. De Walle volgt het spoor en de levens van de overvallers.

Onder de bevrijden waren de moeder en oma van Leida Jongbloed, lerares in ruste op Ameland. Zij beschrijft in het boek ‘Kraakhelder’ wat aan de bevrijding voorafging bij haar oma op de Voorstreek en Turfmarkt. Ze sprak met veel Leeuwarders en ploos de processen-verbaal uit 1947 uit. Na de oorlog werden betrokkenen ondervraagd en die informatie belandde in processen-verbaal die gearchiveerd werden. Aanvankelijk bleven de archieven gesloten, pas 70 jaar na dato kon Jongbloed met haar werk beginnen en de bekentenissen van verzetsstrijders, NSB’ers, Duitse bevelhebbers en anderen nalezen. Het leverde het boek ‘Kraakhelder’ op.

bekijk hier de website Kraakhelder. Daar staan ook de adressen waar het boek te koop is.

lees hier over de presentatie van Kraakhelder – met filmpje

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *