Kraakhelder

LEEUWARDEN – In Leeuwarden, aan de Zuidvliet, werd zondag 22 september het boek gepresenteerd dat Leida Jongbloed schreef naar aanleiding van de verhalen van haar moeder en grootmoeder. Echte Leeuwarders waren het die op de Turfmarkt woonden. Oma had een heel geschikt pand om een drukkerijtje van het illegale blad De Koerier te herbergen; de meubelzaak was een perfecte dekmantel. Kraakhelder gaat over de oorlog, over de kraak op 8 december 1944 in het Huis van Bewaring, de Blokhuispoort, en over de banden van moeder en oma bij het Verzet.

Jongbloed moest wachten met schrijven tot de archieven zich openden, en dat was pas januari 2016. De gepensioneerde leraar economie aan de Burgemeester Walda School in Nes woont in Hollum en ging daar, terwijl ze het eindelijk rustig aan kon doen, fanatiek aan de slag. Ze bezocht archieven, pluisde processen verbaal door, nam contact op met familie van de hoofdrolspelers in haar boek en putte de verhalen van oma en moeder uit haar geheugen.

Het werd een boek dat Kraakhelder is genoemd en dat verhaalt over niet eerder gepubliceerde wetenswaardigheden over het verzet en de overval op de Blokhuispoort.

Voor een volle zaal familie, vrienden, nazaten van verzetslieden en geïnteresseerden presenteerde Leida Jongbloed haar boek in de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente aan het Zuidvliet in Leeuwarden. De Vlietsterbrug is een van de bruggen op de voorkant van haar boek. 

Na de presentatie werd er een wandeling gemaakt naar de Turfmarkt, naar nummer 20 waar het zich allemaal heeft afgespeeld en naar de Voorstreek, de andere kant van het pand. De verkoop van de boeken en de signering vond plaats in de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis, waar zelfs moeder en oma korte tijd opgesloten waren. De eerste alinea's uit het boek verhalen in het kort de geschiedenis van de foto op de achterkant van het boek: moeder en oma die gearmd en opgelucht de gevangenis verlaten.

Het boek is grotendeels op Ameland gemaakt en er komt ook Ameland in voor. Niet het eiland zelf, maar de naam van een steeg in Leeuwarden, een hof en een huis.

Het boek is voor 20 euro te koop bij Leida Jongbloed in Hollum. Haar mailadres is a.jongbloed8@kpnplanet.nl .

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *