Schilderij Vliegveld Ballum

SNEEK – In de collectie van Gerbrand Caspers, voormalig tandarts op Ameland en kunstverzamelaar, zit een schilderij dat de titel 'Vliegshow Ballum' heeft gekregen. Het is een aquarel van Hannie Bal, lid van kunstenaarsgroep Verve. Haar werk wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School.

Enkele jaren geleden werd het op een veiling in Den Haag aangeboden als 'Vliegshow Ameland'. Caspers verwierf het werk. Hij ontdekte ook dat de titel niet correspondeert met het onderwerp. Het gaat hier niet om een vliegshow maar om een reddingdactie op 11 augustus 1972. Er had toen net een windhoos over camping Duinoord geraasd, die drie dodelijke slachtoffers en 400 gewonden tot gevolg had en een enorme ravage had veroorzaakt. 

Op het schilderij zijn drie helikopters te zien. Ook staan er drie piloten in oranje overalls en twee mensen die elkaar vasthouden. Op het veld staat een tent, wellicht een coördinatietent of een veldhospitaal. 

Of Bal de titel aan het werk heeft gegeven of dat dit voor de veiling is toegeschreven aan het werk, is niet duidelijk al is aannemelijk dat de schilderes er niet zelf een 'Vliegshow' van heeft gemaakt. De aquarel is gedateert op de dag van de ramp. Hannie Bal overleed in 2012.

Caspers heeft van zijn verzameling kunst over Ameland en het wad een catalogus samengesteld. De werken zijn te koop.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *