Museumstuk van de Maand juni 2019

HOLLUM – Museumstuk van de maand. Onder die titel presenteert Persbureau Ameland elke maand een opmerkelijk voorwerp uit een van de Amelander musea op deze site. Met de samenwerking hopen beide partners de belangstelling voor de geschiedenis van Ameland te vergroten. Het is voor de lezers een uitnodiging voor een bezoek aan een van de musea, bezoeken om nooit meer te vergeten. 

Een Duits souvenir

Op 6 juni is het precies 75 jaar geleden dat geallieerde troepen op de stranden van Normandië landden en daarmee het begin van het einde van de Nazi overheersing in Europa inluidden. De Tweede Wereldoorlog mag dan al bijna driekwart eeuw zijn afgelopen, de herinneringen eraan blijven levend. Ook op Ameland. In het Bunkermuseum in de duinen bij Hollum treft de bezoeker dit bord in een vitrine aan. 

Dit Museumstuk van de Maand vertelt iets over hoe de Duitse soldaten leefden, en vooral hoe zij dachten. Voor de meesten van hen was Ameland een plek die zij zich wilden herinneren. Daarom lieten ze bierpullen en borden maken met afbeeldingen van het eiland.

Dat is één versie van het verhaal. Een andere versie is wat gedetailleerder. Borden als deze werden in opdracht van de Duitse legerleiding gemaakt door Tichelaar aardewerkfabrieken in Makkum. Ze waren bedoeld als kerstgeschenk voor soldaten die op Ameland gelegerd waren geweest en naar Duitsland waren teruggehaald. Per abuis waren ze naar Ameland gestuurd, waar ze moesten worden vernietigd. Enkele zijn bewaard gebleven, waaronder dit exemplaar.    

Wie wordt gedwongen in een geografisch begrensd gebied te wonen, moet teruggrijpen naar normale menselijke omgangsvormen om de situatie een beetje draaglijk te houden. Op Ameland was het niet anders. De Duitse soldaten, van wie de meesten ook maar gestuurd waren, en bevolking vonden een modus om met elkaar om te gaan. De Duitsers betaalden gewoon voor de diensten die zij van de eilanders afnamen. Veel soldaten moesten niets van de Nazi’s en de oorlog hebben. Eén van hen, Ernst Witte, waarschuwde de Amelanders tegen het einde van de oorlog zelfs om hun radio’s te verbergen omdat er een razzia op komst was. Het is een klein menselijk verhaal uit een verschrikkelijke periode. Witte kwam na de oorlog geregeld als toerist terug naar het eiland. Hij was niet de enige.

⇒ bekijk hier alle museumstukken van alle maanden op een rij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *