Schilderij Germ de Jong naar Ameland

NES – Stichting Amelander Musea heeft het afgelopen weekeinde op een kunstveiling in Bergen (NH) een schilderij verworven van Germ de Jong. Het schilderij, met als titel 'Ameland', is een dorpsgezicht van Nes.

Herkenbaar zijn onder meer wat in Nes bekend staat als het huisje van Ruhwandl, de boerderij van Foppe Metz en op de voorgrond een Amelander boerderij van Nico en Afke Bos.

De Jong schilderde het werk in 1951, in een periode dat hij vaak zijn zomervakanties op Ameland doorbracht. De kunstenaar verbleef dan doorgaans in hotel Hofker.

Naast dorpsgezichten, maakte hij ook stillevens, tekeningen, aquarellen en schilderijen van duinlandschappen en enkele grote schilderijen in olieverf van bloemboeketten.

Germ de Jong (1886-1967) wordt gerekend tot de groep van kunstenaars die bekend is geworden als de Bergense school. Die stroming ontstond in de Eerste Wereldoorlog in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen.

Kunstenaars als Leo Gestel, Dirk Filarski, de broers Piet en Matthieu Wiegman en Mommie Schwartz beeldden in expressionistische stijl de werkelijkheid uit zoals zij die ervoeren.  Dat leverde vaak sombere, krachtige werken op, waarbij ze vaak kozen voor aardkleuren die ze in forse penseelstreken neerzetten. Details werden doorgaans weggelaten.

Ook Germ de Jong  schilderde in deze stijl, al maakte hij ook meer transparante, kleurrijke werken. Hij is nationaal en internationaal vooral bekend  geworden door zijn bloemstillevens.

De laatste grote tentoonstelling met werk van De Jong was in 1990 in Museum Kranenburgh in Bergen.

Met de recente aankoop hebben de Amelander Musea nu drie olieverfschilderijen van Germ de Jong in bezit. In de collectie bevinden zich ook enkele tekeningen en aquarellen.

⇒ lees hier meer over Germ de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18167

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *