Schapen naar ’t Fenoat

FENOAT – 't Fenoat, de gemeenschappelijk weide ten oosten van de Kooiplaats, wordt deze dagen bevolkt met schapen, paarden en hokkelingen. Binnen vijf dagen moeten de boeren die recht hebben op het weidegebied hun dieren daar brengen. Na die vijf dagen mag het niet meer. Meestal wordt er vanaf 1 mei ingeschaard, maar dit jaar was een mager jaar wat vreten voor de dieren betreft. Afgelopen weken heeft het geregend en was het warm en dat heeft de groei goed gedaan. Nu, bijna twee weken later dan gepland, kan er wel ingeschaard worden. 

't Fenoat

De Vennoot, de gemeenschappelijke weide die in het Amelands 't Fenoat wordt genoemd, ligt aan de zuidkant van de Kooioerdstuifdijk. Die stuifdijk ligt er sinds 1880, om het zeewater tegen te houden. Voorheen liep het water bij hoge tijen water over de vlakte, zo van de Noordzee naar de Waddenzee. De Vennoot bestaat uit de Kooikersduinen, de Pôllen, de Oerderduinen en het Nieuwlandsreid. Tussen die duingebieden liggen vlakten zoals de Oerdvlakte, Kievitsplak, Vliegtuigplak, benoorden de Pôllen, bezuiden de Pôllen, Hoek van de Oerdsloot en de Hoek van de Blinkert. Dit hele gebied is 580 hectare groot. De Vennoot valt onder de Natura 2000 wetgeving. Er staat een hek omheen, maar je mag er wel lopen en fietsen. 

Weideseizoen

Het gebied wordt grotendeels beweid en een deel wordt met rust gelaten omdat het broedvogelgebied is. Het weideseizoen loopt van 1 mei tot 30 november. De schapen weiden in het stuk dat tegen het fietspad aan ligt, de paarden worden ingeschaard in de Kooikersduinen en het jongvee loopt in het Middenstuk. Na 9 juni worden de beesten verweid. 

Gezond

Al het vee dat wordt ingeschaard moet gezond zijn en voorzien van een verfmerk. De schapen in het filmpje, die van gebroeders Kanger, hebben een groene streep op de rug.

Honderd jaar

Op 6 juni 2021 bestaat De Vennoot 100 jaar. Ter gelegenheid van dat feit wordt er een boek uitgebracht. Lees daar hier meer over.

Boeren op Ameland

Meer over De Vennoot lest u in het boek Boeren op Ameland. Lees er hier meer over.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *