Rust in de Amelander politieke tent

BALLUM – Er is rust in de Amelander politieke tent, getuige de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. De voorlopige uitslag weliswaar, de definitieve wordt maandag 21 maart bekend gemaakt. Vier jaar geleden was het alles behalve rustig in het gemeentehuis. Er was een wervelwind door politiek Ameland gegaan, met AmelandEén als grote winnaar. Lees er hier over.

Die wervelwind is bij de verkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022 overgegaan in een briesje. Wat je van de uitslag kunt zeggen is dat AmelandEén niet is beloond voor het bouwen van huizen en verkorten van de lijst met woningzoekenden en dat Algemeen Belang Ameland niet is gestraft voor het feit dat er voor De Nieuwe Stelp nog geen spade in de grond is gezet. De grootste partij, die vier jaar geleden vanuit het niets met een goede campagne en wat proteststemmen op 5 zetels uitkwam, moet deze keer een zetel inleveren. Nog altijd is AmelandEén de grootste van alle fracties, met 4 raadszetels. Algemeen Belang Ameland heeft kien campagne gevoerd en de mix van oude rotten en jong volk heeft de partij geen windeieren gelegd. Het leverde zelfs een zetel meer op dan bij de vorige verkiezingen. Algemeen Belang Ameland bekleedt de komende vier jaar 3 raadszetels. 

De andere groeperingen blijven allemaal vertegenwoordigd in de gemeenteraad; zowel CDA als VVD en Ameland'82 mogen, net als de afgelopen raadsperiode, één raadslid leveren. De PvdA is weer terug in de raad. Vier jaar geleden had de PvdA 1 zetel, maar gaandeweg de periode nam raadslid Irma Marinus afscheid van die partij om als Sociale Fractie Ameland verder te gaan. Dat betekende dat de PvdA haar zetel kwijt was. Marinus gaf te kennen niet voor nog een raadsperiode te gaan. De PvdA heeft volop campagne gevoerd om haar stoel te herwinnen en dat is gelukt.

Wie van de verschillende fracties werkelijk in de raad komt is nog niet helemaal duidelijk. Normaal gesproken zijn dat de nummers 1 en volgende, maar het kan dat een kandidaat die lager op de lijst staat zoveel voorkeurstemmen krijgt, dat die voorgaat boven de lijsttrekker. Ook de voorkeurstemmen worden maandag 21 maart bekend.

Na de voorlopige uitslag waren er woensdagavond in de hal van hoofdstembureau gemeentehuis te Ballum eigenlijk alleen maar tevreden gezichten. De een was iets blijer dan de ander en hier en daar ontspanden gezichten en kwam er opluchting voor in de plaats, maar de algehele stemming was er een van 'We zijn allemaal winnaars'.

Voorlopige uitslag

  • AmelandEén – 4 zetels
  • Algemeen Belang Ameland – 3 zetels
  • CDA – 1 zetel
  • PvdA – 1 zetel
  • Ameland'82 – 1 zetel
  • VVD – 1 zetel

Op 29 maart vergadert de huidige raad voor de laatste maal.

Op 30 maart treedt de nieuwe gemeenteraad aan.

→ Bekijk op Ameland Vandaag de vijf filmpjes van de voorlopige uitslagen

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2022

En dan nog even dit

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan eens een euro voor dit artikel of voor een van de duizenden andere berichten die op de website en in het archief staan of word Vriend. Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *