Royaal meewerken aan omboeken

HOLLUM – Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland heeft opgeroepen vooral niet op reis te gaan en liever nu niet naar het eiland te komen, maar de gasten die in Duitsland in de auto zijn gestapt, een paar dagen geleden op Ameland zijn aangekomen, weten van niets. Ja, ze weten van corona, maar niet van het standpunt van Ameland.

Dieter Kröll uit Koblenz is met zijn hond en een gezelschap van vier aan het wandelen door Hollum. Ze zijn sinds 6 maart op het eiland en hebben een huisje aan de Fenneweg geboekt. Maandag zit hun vakantie erop. Kröll is nu voor het achtste jaar op het eiland en hij vindt het er heerlijk. Deze keer mist hij zijn bezoekjes aan De Griffel en Tante An; hij kwam er voor een dichte deur. Dit jaar moesten ze zelf koken en dat had ook wel wat, maar liever bezoekt hij zijn favoriete restaurants. Reisgenoot Astrid Borkol is voor de eerste keer op Ameland. Zeker niet voor het laatst als het aan haar ligt en dat ondanks de opmerking die ze van een kassière bij de Jumbo kreeg. Die had haar gevraagd waarom ze eigenlijk niet naar huis ging. Het was niet echt vervelend, zegt Borkol, maar leuk is anders. Ze begrijpt de zorgen wel en zij en haar reisgenoten overwegen een paar dagen eerder naar huis terug te keren.

Beate, ze noemt haar achternaam liever niet, uit Pirmasens in Duitsland staat met haar hond bij een picknickplaats tussen duin en bos, bij Hollum. Ze gaat lopen en heeft met meer vrienden en hun honden afgesproken, onafhankelijk van de Cairn Trail die voor komend weekend op de kalender stond en die is afgelast. Aanvankelijk zouden ze met een grote groep gaan trainen, maar dat gaat wegens de omstandigheden niet door. Zaterdag is de laatste dag van hun hondenwandelweek. Beate heeft tot nu toe niets gemerkt van eilanders die afstand houden. Ze huurde een vakantiehuis in Hollum en ook de verhuurder heeft helemaal niets gezegd en niet gevraagd of ze willen vertrekken. “En nu wil ik graag gaan lopen,” zegt ze en stiefelt met haar viervoeter het schelpenpaadje op.

Door de Westerlaan wandelen Simone Raidt en Mark Denekamp, ook al met een hond. Ze komen uit Zwolle, waren nog nooit op Ameland geweest en boekten drie dagen eiland omdat ze er even uit wilden. Ze werken in de horeca en hebben plotseling geen werk meer. Het waren heerlijke dagen, zegt Raidt, maar nu stappen ze op de bus die hen naar de boot brengt. Ze gaan naar huis.

Op social media wordt hier en daar geroepen om een lockdown van het eiland. “Ameland Op Slot!” Er heerst angst dat als de corona op het eiland uitbreekt er niet genoeg zorg zal zijn voor iedereen, als er naast de eilandbewoners ook gasten op het eiland bivakkeren. Bovendien winkelen die gasten ook in de supermarkten. Sommige eilanders willen de winkelwaar nu even niet delen met badgasten.

Ingrid Fischer uit Leeuwarden komt al 70 jaar op het eiland. Ze heeft sinds tien jaar een appartement in Buren dat ze veel verhuurt. Een aantal huurders heeft voor de komende weken geannuleerd, waardoor ze nu zelf naar het appartement kan. Dat is fijn, want haar eigen vakantie naar het buitenland moest worden gecanceld. Ze neemt alle voorzorgsmaatregelen als ze naar Ameland gaat, blijft aan boord in de auto zitten en neemt in dit geval zoveel mogelijk boodschappen mee van de wal. Verder zal ze zich zo weinig mogelijk onder de mensen begeven en alleen naar buiten gaan voor een strandwandeling met de hond of een fikse fietstocht. Op Facebook zijn er Amelanders die willen dat ze thuisblijft. “Maar Ameland is mijn tweede thuis, waar ik nu even mijn vrije tijd wil doorbrengen. Ik snap overigens de bezorgdheid van de Amelanders. Juist daarom neem ik zoveel voorzorgsmaatregelen. Veel meer eigenlijk dan ik de Amelanders zelf zie doen.”

Gemeente Ameland probeert goed naar de signalen te luisteren, zegt woordvoerder Benne Holwerda. Er is nogal wat emotie, die de waarneming kleurt. “Sommigen zeggen dat het eiland stil en uitgestorven is, anderen hebben het over grote aantallen toeristen bij de supermarkt. Ik vermoed dat het allebei wel een beetje waar is. Ons beeld is dat het aantal toeristen wel langzaam afneemt, al met al. Te langzaam misschien in de beleving van sommige eilanders.”

Een korte belronde langs een aantal verhuurders en complexen brengt al snel duidelijkheid dat er steeds minder gasten naar het eiland komen. Er wordt geannuleerd en omgeboekt bij de vleet. Dat gebeurt bij verhuurder van luxe vakantieverblijven Dutchen, dat is de kwestie in appartementencomplex Amelander Paradijs, Klein Vaarwater is helemaal dicht en ook bij Roompot park Boomhiemke wordt er omgeboekt. Kosteloos, laat de receptioniste weten. Wat er nu nog op Boomhiemke in de huisjes zit zijn voornamelijk eigenaren. Op het eiland doet het verhaal de ronde van Roompot, die adverteert om nú naar Ameland te komen. Volop ruimte, geen corona en wifi. Roompot woordvoerder Baptiste van Outryve is er stellig over: Dat is nep! Roompot heeft juist vorige week vrijdag alle advertentiecampagnes stopgezet. “Je moet mensen nu niet aanzetten om vakantie te gaan vieren.” Je frustreert er eilanders en medewerkers mee en het pakt uiteindelijk ook niet goed uit voor de gasten. Het beste is royaal te zijn en volledig mee te werken met het verzetten van de vakantie. Naar het najaar of naar volgend jaar. Daar maak je vrienden mee.

Wat zullen de tuintjes er straks mooi uitzien, zegt een Hollumer die een ommetje maakt. Het is mooi weer en overal staan eilanders op de kop in de tuin en snorren de hogedrukspuiten. Terrassen worden aangepakt en gevels gereinigd. Van de nood wordt een deugd gemaakt en als deze crisis voorbij is ligt Ameland blinkend klaar voor een nieuw toeristenseizoen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *