Rookmelder verplicht

BALLUM – Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder in huis verplicht. Op iedere verdieping en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moet een rookmelder geïnstalleerd zijn. Op een zolder die geen verblijfsruimte is, hoeft niet verplicht een geplaatst te worden. De overheid heeft de regels vastgelegd in het Bouwbesluit.

Ameland Verzekeringen geeft u er graag advies over.

Bij nieuwbouw bestaat de verplichting al een tijdje, maar het gaat nu ook voor bestaande bouw gelden. Het advies om de rookmelders op te nemen in het Bouwbesluit komt onder meer van Brandweer Nederland en gemeenten. Men denkt dat met deze maatregel het aantal doden bij woningbranden vermindert.

Woningeigenaren moet zelf zorgen voor de installatie en het onderhoud van die rookmelders. Bij een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor plaatsing en moeten de huurders letten op het onderhoud.

Niet elke rookmelder volstaat. Ze moeten tenminste voldoen aan de EN-14604 norm. Rookmelders op stroom moeten voldoen aan de NEN-2555 norm. Ze moeten ook voorzien zijn van voorzien van een CE-keurmerk. Van goedgekeurde rookmelders weet je dat ze een goed en luid signaal geven bij rook of brand, eenvoudig te monteren zijn en op tijd rook ontdekken.

Het is nu nog niet helemaal duidelijk wat de consequenties zijn als een woning niet aan de eisen voldoet. Verzekeraars moeten de polisvoorwaarden nog aan de wetswijziging aanpassen. Mocht er na 1 juli kunnen worden aangetoond dat de schade is verergerd door het niet naleven van de regels, dan kan de verzekeraar zich hierop beroepen. Bovendien riskeer je een boete van de gemeente als die handhaaft op het naleven van de regels.


– Ingezonden Mededeling – 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *