Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Rondje Ameland op hulsten
HOLLUM – het 16e Rondje Ameland zit er op. De bbq voor de vrijwilligers was het slotstuk van het sportieve evenement dat dit jaar voor de zestiende keer plaatsvond.
Het Zwaneplein – the place to be voor de finish van Rondje Ameland – is aangeveegd en de wandelaars zijn naar huis om te recupereren.
Niets dan lof over de organisatie roezemoesde over het Zwaneplein. Er wordt goed op de wandelaars gepast, ze krijgen voldoende eten en drinken aangereikt en afvallers worden per bezemwagen naar het eindpunt gebracht. Rondje Ameland heeft oren en ogen van oost naar west en is mobiel per fiets, vierwieldrive en motor.
Het 16e Rondje Ameland had 460 ingeschrevenen, waarvan er 438 aan de start verschenen. Veertien wandelaars moesten vanwege vermoeidheid, verdraaide knie of pijnlijke spieren en gewrichten voortijdig opgeven.
Om nog even na te genieten plaatsen we hier enkele opmerkelijke deelnemers.
Henk op hulsten
Henk Kanger uit Hollum loopt Rondje Ameland voor de tweede keer op hulsten. Vorig jaar deed hij dat voor het eerst en hij wilde het Rondje nogmaals lopen op zijn geheel eigen wijze. Het viel hem niet mee, deze keer. Hij had het zwaar, maar zette door en nam op het Zwaneplein de bloemen van broer Simon en schoonzus Ina in ontvangst.
>>> lees hier over hulsten en hósterkes
De jongsten
Duo Tom de Jong en Tim IJnsen en duo Jordi van der Laag en Menno Kanger zijn de jongste vier deelnemers. De jongens zijn 12 en 13 (Menno) jaar en lopen voor de eerste keer mee. Zwaar, zeggen ze alle vier op de vraag hoe het was. Zwaar, maar het complete kwartet denkt er serieus over om volgend jaar weer mee te doen.
De oudste
Mario Bunicich uit Hollum is met zijn 74 jaar de oudste deelnemer. Hij is zeker niet de langzaamste, want deze ras-loper kwam als derde man binnen, net na 12.00 uur.
Bunicich liep pas in 2006 zijn zijn eerste rondje. Hij had het jaar daarvoor een motorongeluk gehad, waarbij hij een been brak. Als onderdeel van zijn revalidatie begon hij met het wandelen en schreef hij zich in voor Rondje Ameland 2006. Daarna had het RA-virus hem te pakken. Editie 2012 is zijn vijfde Rondje Ameland.
De eersten
De lopers die het meest houden van opschieten zijn André de Vries en Gijsbert Dokter. Al jaren achtereen maken deze mannen het snelste rondje. Ze klokten op het Zwaneplein iets na 12.00 uur, met Mario Bunicich in hun kielzog.
De koddigste
De twee koddigste lopers waren Tonny en Ineke met hun 'Knabbel en Babbel' T-shirts. Hun eega's toonden met een spandoek hun waardering.
De meeste
Martha Visser – de Boer loopt haar 15e Rondje Ameland. Alleen het allereerste rondje staat niet op haar cv. Martha (rechts) loopt samen met haar zus Tineke Borsch – de Boer, die hier haar vijfde rondje in de kuiten heeft. De zussen worden aan de finish begroet door hun moeder.
De groenste
Een wandelgroep uit Zoetermeer neemt met een groep van 12 mannen en vrouwen deel aan de monsterwandeling. Honderd Zoetermeerders verblijven in De Kuul aan de Oranjeweg en een dozijn daarvan wandelt in gifgroene kledij mee.
De twee – net zo groen – op de foto komen trouwens niet uit Zoetermeer. Het zijn Cor Weidema en Fokelien Dijkstra.
De laatsten
Het was afzien geweest, voor deze twee wandelaars die als laatsten aankwamen bij de finish. Om 2 mnuten voor het sluiten van de finish tikten ze af: 16.58 uur. Met tranen in de ogen neemt Petra Tromp uit Hollum het ondersteunende applaus in ontvangst. Haar Rondje Ameland zit er op en ze is blij toe.
De ontroerendste
De ontroerendste deelnemer aan het evenment is niet een wandelaar maar een muzikant in de dop. Het kereltje staat voor de Hollumer Gromkes aan de snaren van zijn gitaartje te plukken alsof hij nooit anders gedaan heeft. De Gromkes kunnen met deze gitarist een uitbreiding van hun instrumentarium tegemoet zien, met Dustin van Pieter en Sigrid Smit als superster.
De dapperste
Esther Visser – van der Zanden uit Ballum kan de dapperste loper van Rondje Ameland 2012 genoemd worden. Zij liep het Rondje Ameland tot het einde uit en dat mag in haar geval een superprestatie heten. Op het Zwaneplein overhandigde ze aan twee medewerkers van De Sionsberg in Dokkum een cheque van 1500 euro.
Visser is afgelopen jaar behandeld voor borstkanker. Ze bracht vele uren door in de behandelkamer voor chemokuren in het ziekenhuis van Dokkum. Vol lof is ze over de behandeling door de medici en de verpleegkundigen, maar de chemokamer zelf vond ze ongezellig kaal. Dat bracht haar op het idee om een sponsorloop te doen. Samen met haar vader startte ze zaterdagmorgen om vijf uur in Hollum en rond vier uur in de middag kwam ze op het Zwaneplein bij de finish aan. Op het strand bij Ballum had ze het moeilijk, vertelt haar vader, maar van opgeven wilde Visser niet weten.
Op het Zwaneplein stonden haar man Arend Visser, teamleider oncologie van de Sionsberg Anja Klippel en oncologie verpleegkundige Anita Dammer op haar te wachten. Toen de laatste loper binnen was kon Visser overgaan tot het overhandigen van de cheque aan de medewerkers van De Sionsberg. Sponsoren stortten 1500 euro en dat geld gaat besteed worden aan het opknappen van de behandelkamer waar ze zelf zoveel uren lag. Visser oogstte luid applaus en vele complimenten voor haar actie en doorzettingsvermogen.