Rondje Ameland 2016 nog mooier

HOLLUM – Rondje Ameland beleeft op 4 juni haar twintigste editie. Wat begon als een grap aan de bar en waar twintig jaar geleden tien wandelaars aan meededen is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement met honderden wandelaars. De organisatie heeft het maximum aantal op duizend gesteld en men kan zich nog aanmelden. Deze editie wordt nog mooier dan anders. Niet alleen wordt de route vanwege het lustrum aangekleed met diverse verrassingen, ook is de oostelijke route in het traject aangepast, waardoor er weer nieuwe landschappen ontsloten worden.

De Dijk

Even leek het erop dat Rondje Ameland een compleet andere route moest kiezen in verband met de werkzaamheden aan de dijk. De zestien kilometer langs de wadkant, van Hollum naar de Kooi gaan altijd via de dijkweg, maar dit jaar wordt er gewerkt. In opdracht van Wetterskip Fryslân wordt de dijk versterkt en opgehoogd en rijden er grote dumpers. Dat zou voor de wandelaars te gevaarlijk zijn. De aannemer die het werk uitvoert heeft besloten om op de dag van Rondje Ameland de dumpers aan de kant te zetten. Het is de dag dat ook de Dag van de Bouw wordt gevierd, waarbij bouwplaatsen en projecten worden opengesteld voor publiek. Aannemerscombinatie Van den Herik en  Jansma doen met het dijkproject op Ameland mee aan de Dag van de Dijk en leggen daarmee tegelijk de wandelaars van Rondje Ameland geen strobreed in de weg. Alleen de wandelaars van het bijna 50 kilometer lange Rondje Ameland mogen langs de dijk. Voor publiek blijft de route vooralsnog gesloten.

Van Vuurtoren tot Kooiplaats 

De route gaat van Hollum, langs de vuurtoren, via het strand naar de dijk en via de dijk naar het oosten. Het oostelijke stuk gaat door de Buremer polder, een nieuwe route, richting de zoute weide. De wandelaars lopen dit jaar voor het eerst vanaf de eerste controlepost bij de veerdam in richting van Nes en nemen dan de eerste weg rechts door de polder. De tweede verzorgingspost staat niet als vanouds aan het einde van de dijk, maar in de Kooiplaats. Bij restaurant ’t Koaikershuus gaat het daarna rechtsaf de polder in, tot aan een hek waar deze Rondje Ameland wandelaars doorheen mogen. Dan volgt de oversteek van het Nieuwlandsreid, de schitterende zoute weide oostelijk van de Kooiplaats. Vandaar gaat de route door het Oerd en langs het Noordzeestrand terug naar Hollum.

Voor het laatste stukje moeten de wandelaars de Engelsmanduun beklimmen en daarna kunnen ze de routepaaltjes van Rondje Ameland volgen die een steeds kleiner aantal kilometers en meters aangeven. Als het bordje ‘100 meter’ is gepasseerd, zijn de klanken van het Zwaneplein al te horen. Daar wacht een ereboog, een felicitatie, bloemen, een medaille en muziek.

Lepelaars en ooievaars

Rondje Ameland is een bijzondere wandeling omdat hij bij het krieken van de dag begint, midden op de dag eindigt en in de loop van start naar finish door de mooiste terreinen van Ameland voert. Je loopt de zonsopkomst tegemoet en finisht met feest op het plein. Daar tussenin hebben de wandelaars kans op het treffen van visdieven en scholeksters maar ook van ooievaars en lepelaars en komen ze langs weiland, dijk en Kooiplaats, over kwelder, strand en duin. De sportieve prestatie is omlijst met leuke ontmoetingen, mooie vergezichten, goede verzorging en prima zin. Rondje Ameland is een feest.

Inschrijven kan nog net. De inschrijving sluit op 21 mei, de deelnamekosten zijn € 27,50.

Kijk op www.rondjeameland.nl

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *