Risiconiveau op Waakzaam

BALLUM – Het lijkt erop dat de vierde Amelander coronagolf blijft hangen in een doodtij, al staat het risiconiveau op Waakzaam. Een maand lang is er geen positieve test meer geregistreerd op Ameland en de laatste verhoging is van 7 juni. In de eerste week van juni werd ook slechts één positieve test gemeld. Het totaal staat voor de eilandgemeente op 207, geteld vanaf de allereerste besmettingen eind september 2020. Intussen zijn de meeste Amelanders wel gevaccineerd. Een deel van de eilanders moet zijn tweede prik nog krijgen, maar het merendeel heeft de volledige vaccinatie binnen.

Risiconiveau

Het risiconiveau wordt per veiligheidsregio per twee weken bepaald. Met het oplopen van besmettingen kan dat voor Fryslân zomaar weer overgaan naar Zorgelijk. Waakzaam is risiconiveau 1 en Zorgelijk is 2. Risiconoveau 3 is Ernstig en 4 is Zeer ernstig. Landelijk lopen de besmettingen de laatste dagen in rap tempo op. Waakzaamheid blijkt zinvol.

Prik

Op Ameland startte de vaccinatie op 16 februari 2021. In totaal werden toen 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april konden zij hun tweede prik halen en de Amelanders tussen de 60 en 65 jaar hun eerste. Alle eilander volwassenen onder de 60 jaar konden eind mei hun eerste vaccinatie laten zetten en de jongeren waren op 1, 2 en 3 juli aan de beurt.

Basisregels

Stap voor stap opende de samenleving. De avondklok is vervallen en zijn we allang vergeten en we zitten alweer heerlijk op een terrasje.

De basisregels blijven evenwel belangrijk: handen wassen, afstand houden en testen bij klachten.

Sneltets

Medical Ameland biedt een sneltest aan (klik op de link voor bereikbaarheid Medical Ameland) op locatie, bij u thuis. 

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *