Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Gasbedrijf moet maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen
SCHIERMONNIKOOG – Burgemeester Ineke van Gent van de gemeente Schiermonnikoog riep gasbedrijf ONE-Dyas afgelopen dinsdag op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en niet te gaan boren naar gas in het gasveld ten noorden van Schiermonnikoog. De burgemeester deed deze oproep tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van het bedrijf. Ze gaat ook graag in gesprek met de investeerders van het bedrijf. Burgemeester Van Gent: “in plaats van een klein gasveld leeg te pompen in het unieke onderwatergebied Borkumse Stenen, nabij Nationaal Park Schiermonnikoog en UNESCO-werelderfgoed De Waddenzee zouden investeerders hun geld moeten steken in energieprojecten die op de lange termijn duurzaam zijn.”
Cumulatieve effect ook zorg provincie
Daarnaast wees de burgemeester op het cumulatieve effect van industriële activiteiten nabij Schiermonnikoog en de Waddenzee. Hoewel de Waddenzee is erkent als uniek natuurgebied vindt er nog steeds gas- en zoutwinning plaats, dreigen kabels Schiermonnikoog en de Waddenzee te doorboren en dreigt er dus nieuwe gaswinning bij Schiermonnikoog. De provincie Fryslân deelt deze zorg om de cumulatieve effecten. Gedeputeerde Staten en de gemeente Schiermonnikoog sturen hierover vandaag (donderdag 1 juli 2021) een brief aan de minister van Economische Zaken en Klimaat.
Afvinken
Na herhaaldelijk verzoek van ONE-Dyas stemde burgemeester Van Gent in met een gesprek met de CEO en andere vertegenwoordigers van het bedrijf. Burgemeester Van Gent: “Ik voel me een vinkje dat afgetikt moest worden. ONE-Dyas moet in gesprek met stakeholders, maar ze luisteren niet naar de bezwaren en doen niet anders dan hun eigen belang nogmaals naar voren te brengen. Gas winnen is niet meer van deze tijd, heeft geen toekomst en moet zeker niet gewonnen worden in kwetsbare natuurgebieden. Het zou beter zijn als de investeerders achter ONE-Dyas hun kapitaal inzetten voor duurzame ontwikkelingen die maatschappelijk wel relevant zijn. Gaswinning in een kwetsbaar gebied levert geen bijdrage aan het collectieve belang, individuele verantwoordelijkheid en rentmeesterschap. Daar wil ik graag met betrokkenen over in gesprek.”
Het productieplatform en de boorputten zijn gepland op en nabij kwetsbare natuur. Dit is in strijd met eerdere beloftes van het ministerie van Economische Zaken. In 2014 schreef toenmalig minister Kamp in een reactie naar aanleiding van een geplande proefboring: “indien er een specifieke reden is om het gas uit een klein veld niet te winnen, zoals bijvoorbeeld schade aan de natuur, dan zal gaswinning daar niet plaatsvinden.”
Met het plaatsen van een productieplatform in onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen en in de directe nabijheid van een succesvol uitbreidend project om platte oesters terug te brengen in dit deel van de Noordzee, breekt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat helaas die belofte. One-Dyas leek het nogal hinderlijk te vinden dat de oesterbank nou net op de gasbel lag. De wereld op zijn kop.
Gesprek investeerders en aandeelhouders
Begin juni schreef het college van burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog een pittige zienswijze op de, door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opgestelde, ontwerpbesluiten voor gaswinning in dit gebied. De burgemeester herhaalde de bezwaren en deed een beroep op het bedrijf om een andere weg in te slaan en af te zien van deze gaswinning in een gebied grenzend aan het Unesco Werelderfgoed. De CEO van ONE-Dyas heeft toegezegd het verzoek van de burgemeester om in gesprek te gaan met de investeerders en aandeelhouders over te brengen. Zij gaat er van uit dat de handschoen wordt opgepakt en dat haar uitnodiging wordt aangenomen.
Het laatste woord is hier nog niet over gesproken…
Bron Gemeente Schiermonnikoog