Rôggefestival anders dan Rôggefeest

NES – Het Rôggefestival is anders dan het Rôggefeest, maar het bezorgde het gros van de festivalgangers een mooie dag. De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie van het Rôggefestival. Er was fiks gesleuteld aan de opzet van het evenement. Waar het avondprogramma voorheen door de horeca in het centrum van Nes werd georganiseerd, hield het bestuur van Stichting Rôggefeest dit jaar het heft in eigen handen. Aan de rand van het dorp werd een festivalterrein gerealiseerd en in het dorp was het middagprogramma als vanouds met straattheater, attracties en koren op straat en muziek in de kerk en hier en daar een ensemble op een terras.

"Het eerste Rôggefestival in Nes op Ameland is uitgedraaid op een prachtig mooie dag," zegt het bestuur. En het was waar, de opvolger van ’t 32ste Rôggefeest trok overdag traditiegetrouw veel bekijks, al was het rustiger dan andere jaren. Rustiger wat betreft mensen op straat, rustiger wat betreft geluid van bands die door elkaar spelen, rustiger wat betreft buitenbars en rustiger wat betreft rommel op straat. Die betrekkelijke rust viel minder goed bij enkele ondernemers. Zij zagen veel minder aanloop in hun bedrijven en waar vorige jaren horeca-uitbaters het zweet op het voorhoofd hadden staan vanwege de drukte, was er nu ruim tijd om zelf een kopje koffie te drinken en een praatje met deze of gene te maken. 

Het festivalterrein aan het Verdekspad was in de middag gezellig druk. Dat verklaart meteen waarom het in het dorp minder vol was. Ze zaten voor de reptielenshow of in de circustent, ze stapelden kratjes of beklommen de luchtkussenvuurtoren, ze kochten een ijsje of een Poolse wafel, want ook de wafeltent was vanuit het centrum van het dorp voor deze editie verhuisd naar het festivalterrein. Daar was het een gezellig komen en gaan, in een sfeer die zich laat vergelijken met die van het centrale festivalterrein van Oerol op Terschelling: Westerkeyn. Ameland heeft zijn eigen Westerkeyn gevonden aan het Verdekspad.

Nog voor de avond verstreken was en nog voor Van Dik Hout zijn laatste nummer had gespeeld, liet de organisatie van het Rôggefestival al weten dat het een geslaagde avond was. Alle 4000 kaarten waren verkocht. “Het is fantastisch dat de nieuwe opzet zo ontvangen is, iedereen die je erover hoort is razend enthousiast”, vertelt Sander Kiewied van de organisatie. "De nieuwe opzet kon vooraf niet op ieders goedkeuring rekenen, een enkeling was zelfs zeer sceptisch", erkent Kiewied, maar hij is zeer content over het verloop van de dag. "In het dorp was het overdag rustiger en gemoedelijker dan voorheen. Daardoor konden de bezoekers het straattheater en de akoestische muziek beter volgen en horen." Het ontbreken van de bands in het dorp werd door sommigen echter als een gemis ervaren. Vooral Men in Black bij De Herberg werden gemist. Een festivalganger zegt daarover op Facebook: "Ik zit op een terras en heb inderdaad het gevoel dat ik 7 euro heb betaald om op het terras te mogen zitten."

Een vaste waarde van het Rôggefeest en -festival is de Rôggeparade, de stoet van muziekgroepen op platte wagens. Dat was ook dit jaar weer een succes. "De parade bracht de drukte van de dorpskern in een vloeiende beweging naar het festivalterrein," zegt de organisatie. Lokale helden Timmy the Moocher, Kennèh, Mr. Wallace en landelijke toppers Davina Michelle en Van Dik Hout trakteerden de bezoekers op spetterende optredens. Daarnaast waren er twee thematenten met andere muziekstijlen.

“We kunnen terugkijken op een superleuke dag”, zegt Kiewied. “We zijn tegen een aantal onvoorziene zaken aangelopen, maar het zou ook gek zijn als een eerste editie vlekkeloos verloopt. We hebben in ieder geval een aantal lessen geleerd voor de toekomst. Neemt niet weg dat we ontzettend trots zijn op deze eerste editie.” De organisatie van ’t Rôggefestival gaat na de evaluatie bekijken in hoeverre de opzet met het oog op de volgende editie moet veranderen.

’t Rôggefestival vindt altijd plaats op de eerste vrijdag van augustus. In 2020 is dat 7 augustus. De organisatie hoopt alle bezoekers dan weer terug te zien.

lees hier ook over Rôggefeest en Rôggefestbval en bekijk de ontwikkeling van de logo's

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *