Restant bijzondere boomgaard

HOLLUM – Op zoek naar verhalen over bijzondere bomen op Ameland komen we ook langs de oude boomgaard in Hollum, waar Pieter Jan Borsch in zijn verhaal over de berging van de trawler vol kabeljauw, tijdens Expeditie Ameland, over vertelde. Die berging veranderde het leven van zes families. Ze verdienden zoveel geld aan die klus, dat ze dat konden investeren in vee, een huis, een zaak (De Welvaaart) en in een fruitboomgaard.

Aan de zuidkant van de grote kerk van Hollum ligt nog het restant van die fruitboomgaard die Douwe Bottes Neij en Engeltje Cornelis Bruin in de eerste helft van de 20ste eeuw aan lieten leggen van het geld dat de kabeljauw en het schip hadden opgebracht.

Van de hele boomgaard zijn nog maar twee bomen over. Af en toe is er een boom verwijderd, als deze dood was of van ouderdom of na een storm was omgevallen. Vorig jaar in de herfst zijn er nog enkele zieke en dode bomen verwijderd, weet Pieter Jan Borsch te vertellen. Van die bomen is niets meer te zien, de wortels zijn er dit voorjaar uitgehaald.

Borsch heeft nog een prentbriefkaart waar de fruitboomgaard op is te zien. De foto is voor 1930 gemaakt. Er stonden destijds aardig wat bomen. Het waren diverse peren- en appelbomen en achter het baarhuuske stond een pruimenboom.

Op de prentbriefkaart staat Engeltje helemaal links, de weduwe van Douwe Neij.

Wie het prachtige verhaal van de trawler wil horen: half november wordt er verteld in de Heerskamer van De Zwaan. De verhalen duren doorgaans 20 minuten tot een half uur. Informeer even bij de contactpersoon van de vertelgroep of het trawler-verhaal daar ook bij zit. Hou de agenda in de gaten voor de vertel-activiteiten en volg de Facebookpagina.

Bekijk hier alle titels van de verhalen.

volg hier vertelgroep Ameland Vertel!

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *