Bunkers Bureblinkert en Oerdduun blijven onder zand

BALLUM – Raadslid Jeroen de Jong van het CDA zag graag enkele bunkers aan de oostkant van het eiland uitgegraven en opengesteld. Op de westkant is al een bunker te bezichtigen en daar worden nog een paar uitgegraven voor museaal gebruik. De Jong heeft de Oerdbunker en die op de Bureblinkert op het oog. Het CDA wil graag dat het college deze vrij graaft, getuige zijn vraag tijdens de raadscommissievergadering. “Daarom willen we het college verzoeken ook deze vrij te graven zodat ook deze in de collectie van het bunkerbestand kunnen worden bezocht.”

Wethouder Ellen Bruins Slot, die Cultuur en monumentenzorg in portefeuille heeft, gaat niet aan de schep. Ze heeft contact met de Stichting Amelander Musea (StAM) en weet dat de bunkers die er zijn en die nu worden opgeknapt het verhaal voldoende vertellen. ”Het initiatief ligt bij de StAM.” De twee bunkers waar het CDA-raadslid op doelt voegen niet veel toe aan het bunkerverhaal dat de Amelander Musea deels al hebben geschreven en waar ze nu mee bezig zijn.

Jeroen de Jong vindt het jammer. Hij krijgt wat steun van Jan Wijnberg (ABA), die vindt dat er meer werk van de bunkers gemaakt moet worden.

Joop de Jong, directeur van de StAM, verbaast zich wat over de vragen die nu opeens door raadsleden gesteld worden. Toen de StAM in 2011 zijn plannen ontvouwde was het de gemeenteraad van Ameland die enigszins sceptisch was over die plannen. Ameland heeft inmiddels een nieuwe raad, maar Jeroen de Jong was in 2011 namens het CDA vertegenwoordiger van de Amelanders in het gemeentebestuur.

“Wij hebben indertijd zeer bewust gekozen om de keukenbunker te ontgraven en geschikt te maken als bunkermuseumpje,” vertelt Joop de Jong over het huidige bunkermuseum achter Sier aan Zee. “Het ligt midden in een groot verborgen bunkercomplex en logistiek prachtig aan een mooi fietspad.” Inmiddels is de StAM gestart met de ontsluiting van een Tobruk (schuttersput) op het Engelsmanduun en het toegankelijk maken van de twee manschappenbunkertjes in de Tonneduinen, bij het paardengraf aan het Suudwest van Ameland. “Mogelijk dat we nog een kleine bunker in het Hollumer bos gaan openstellen omdat deze mooi in de route zou passen. Wat ons betreft is dit het dan ook. We gaan daarna geen bunkers meer ontgraven omdat het verder in mijn beleving niets toevoegt aan datgene wat we hebben.“

Van de bunker op de Bureblinkert is nog maar één kamer intact en de grootste bunker die op Ameland werd gebouwd, die op het Oerd, is kapot geslagen. “Als je bunkers gaat herbouwen ben je volgens mij verkeerd bezig,” zegt Joop de Jong nog.

Bij het Engelsmanduun komt nog een bord met een 3D-foto van de bunkers die in het duin zijn verscholen. Langs de bunkers op de westkant komt een kleine route, die via een app wandelend en fietsend te volgen zal zijn. Die route is volgens de planning in 2019 klaar. Daar gaat de StAM dan ook rondleidingen verzorgen. Het filmpje geeft een impressie van de zeer succesvolle Bunkerdag van juni 2018.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *