Reestand Ameland wordt weer beheerd

NES – De reestand op Ameland wordt weer beheerd en de Wildbeheereenheid Ameland (WBE) kan weer reeën afschieten om daarmee de populatie gezond en hanteerbaar te houden. Reeën kunnen een gevaar voor het wegverkeer vormen en het is afgelopen maanden enkele keren gebeurd dat een dier op een bumper of motorkap van een voertuig terechtkwam.

Dit voorjaar was er onenigheid tussen de WBE van het eiland en de provinciale Faunabeheereenheid Fryslân (FBE). De FBE zet het beheerbeleid voor de gehele provincie uit en heeft daar een Faunabeheerplan Ree voor geschreven. Dat beleid vindt de WBE op Ameland niet uitvoerbaar, omdat ze dan dieren zouden moeten schieten in gebieden waar ook veel mensen samenkomen. WBE was het zo niet met de FBE eens, dat het even helemaal geen reeën wilde schieten.

Daar had de gemeente dan weer moeite mee, want als er aanrijdingen gebeuren komen die op het bordje van de lokale overheid. De gemeente draagt zorg voor de verkeersveiligheid. Het was dan ook de gemeente die er bij de provincie op aan heeft gedrongen uit de impasse tussen WBE en FBE te komen en druk op de onderhandelingen uit te oefenen. Dat heeft, na een maand of drie over en weer argumenten op tafel gooiend, geleid tot een overeenstemming.

“We zijn eruit gekomen met de FBE Fryslân,” zegt Robert Oud van WBE Ameland, “en mogen weer reeën gaan beheren zoals we vroeger ook gedaan hebben.” De WBE van het eiland heeft voor dit seizoen toestemming om 34 reeën te schieten. Oud: “Wel in overleg en regelmatig evalueren, wat een goede zaak is.”

Reewildbeheer moet zorgen voor een gezonde reewildpopulatie, passend bij de voedsel- en rustmogelijkheden op het eiland. Daarnaast moet goed beheer schade aan land- en bosbouw en aanrijdingen voorkomen. De FBE van de provincie bepaalt op grond van het vastgestelde Faunabeheerplan hoeveel reeën er in een gebied kunnen leven. En dus ook hoeveel er mogen worden geschoten.

Burgemeester Leo Pieter Stoel toonde zich een tevreden man toen hij tijdens de raadscommissie van afgelopen maandag aan de gemeenteraad kon melden dat de WBE Ameland en FBE van de provincie weer door één deur kunnen.

⇒ lees hier Onmin WBE en FBE bereikt raad

⇒ lees hier Kop in de nek reebeheer Ameland met filmpje van onverwachte ontmoeting

 

U las dit bericht gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *