Rapalje begeleidt zeehonden met muziek naar vrijheid

PIETERBUREN – Vrijdag 29 mei verzorgt folkband Rapalje in samenwerking met Zeehondencentrum Pieterburen een zeer bijzondere livestream vanaf een zandbank in de Waddenzee. Dit is vanwege een bijzondere gelegenheid: drie door het Zeehondencentrum opgevangen zeehonden mogen weer terug naar de natuur. Rapalje zal hen naar zee brengen en naar het moment van vrijlating toe spelen. De opbrengsten van de stream komen ten goede aan de opvang van zeehondenpups die eerder door verstoring in de opvang terecht zijn gekomen. Doneren kan via een ‘digitale melkbus’.

Zowel Rapalje als Pieterburen zijn Groningse publiekstrekkers die de afgelopen maanden al duizenden mensen wisten te bereiken met livestreams. Tijdens de livestream zal er een combinatie van live akoestische muziek en gesprekken over zeehonden en het wad uitgezonden worden. De combinatie van zeehonden en muziek is niet heel vergezocht. Aankomende zomer zal het Zeehondencentrum een expositie openen die in het teken staat van de taal en ritmegevoel van zeehonden.

De samenwerking tussen Zeehondencentrum Pieterburen en Rapalje is een opvallende en toch zijn er twee mooie overeenkomsten. Ten eerste wisten ze allebei gedurende de hele periode van coronamaatregelen duizenden mensen te bereiken met live streams van muziek of zeehonden die verzorgd werden. Ten tweede hebben zeehonden en muziek meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Zeehonden hebben, zo is bewezen, gevoel voor ritme en kunnen ‘papegaaien’.

De livestream vanaf het Wad start vrijdag vrijdagavond 29 mei rond 19.15 uur via het YouTube kanaal van Rapalje. De opbrengsten van de stream komen ten goede aan de pups die dit seizoen worden opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. Juist nu worden er op bepaalde plekken in de Waddenzee pups geboren die enkele weken intensieve zorg nodig hebben van hun moeder. Door verstoring wordt deze band vaak doorbroken. Rapalje wil zich er graag voor inzetten dat het met deze dieren weer goed komt.

De vrijwillige bijdrage kan via de website van Rapalje.

⇒ lees hier meer over zeehonden in de Waddenzee

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *