Raadsleden Ameland maken zich zorgen

BALLUM – Verschillende raadsleden uitten gisteravond tijdens de raadscommissievergadering hun zorgen over de NAM-locatie en de komende storm met springvloed. Jeroen de Jong (CDA) benoemde het als eerste. Er werd tijdens de vergadering veel gesproken over de containerramp en de bijbehorende vervuiling, maar de NAM-locatie was nog niet aan bod geweest. Ameland krijgt het wat vervuiling betreft voor de kiezen. “Het is een punt van zorg,” begon De Jong gisteravond. De locatie in de Hollumer duinen is gevuld met zware metalen en met de storm op komst hield hij zijn hart vast. Piet IJnsen (ABA) viel hem bij en ook Irma Marinus (PvdA) wilde kwijt dat ze zich zorgen maakt. De zandzakken muur noemde ze “dweilen met de kraan open.”

Andries Metz (AmelandEén) vraagt zich af of de HOA1, de boorlocatie ter hoogte van paal 3, echt zo zwaar vervuild is. “Gaat het om zware metalen of om dieselvervuiling? Dat is een wezenlijk verschil.” Feitelijk zit er boorvloeistof met oliecomponenten en barium in de grond. Barium behoort tot de zware metalen en is spul dat je niet in het milieu wilt hebben waar kinderen spelen. Bariumverbinding wordt in ziekenhuizen gebruikt als contrastvloeistof voor het maken van foto's. Het werd op de locatie aan boorspoeling toegevoegd.

Boorspoeling was in de jaren 60 op basis van olie en ook dat is niet goed voor het milieu. Verder hebben er machines op het terrein gestaan die diesel hebben gelekt en ook die verontreiniging is in de bodem gesijpeld. Al met al een vieze en ongezonde plek, die niet voor niets al jaren op de nominatie staat om gesaneerd te worden.

De ongerustheid die de raadsleden uitten wordt dinsdag bewaarheid door de storm die een deel van de locatie in zee doet verdwijnen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *