Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Protocol van de witte pakken
DRACHTEN – Het blijft niet onopgemerkt, als op Ameland een patiënt met de ambulance wordt opgehaald. Als het ambulancepersoneel witte pakken draagt al helemaal niet. Het gonst meteen over het eiland en alarmerende foto’s van van onder tot boven beschermde 'maanmannetjes' circuleren in het Whatsapp-circuit.
Gaat het dan altijd om een coronapatiënt? Of dragen de medewerkers van Kijlstra Ambulancezorg die pakken ook wel eens bij een ‘gewone’ patiënt? PA vroeg het Kijlstra Ambulancevervoer.
“Onze ambulancemedewerkers dragen persoonlijke bescherming bij verdenking van corona. Dit is volgens protocol. Het is overigens niet zo dat alle patiënten die wij op deze manier vervoeren, ook daadwerkelijk het coronavirus hebben.” Dat zegt Kijlstra's communicatieadviseur Hilde Koopmans.
“Het dragen van persoonlijke bescherming is voor de veiligheid van de patiënt en onze medewerkers. We kunnen ons voorstellen dat het zien van onze ambulancemedewerkers in witte pakken er indrukwekkend uitziet, maar op deze manier kunnen we verdere verspreiding voorkomen.”
De persoonlijke bescherming bestaat uit een disposable overall met lange mouwen, hoofdbedekking, longsleeve handschoenen, schoenbescherming, spatbril en een masker. Het aan- en uittrekken van deze kleding gaat volgens een strak protocol en de medewerkers controleren elkaar. Het protocol schrijft voor dat de handen worden gedesinfecteerd, daarna gaat het FFP-masker (Filtering Facepiece Particles masker, een ademhalingsbeschermingsmasker) op. Vervolgens gaat de overall aan en de hoofdkap op. Daarna gaan de handschoenen aan en wordt de bril opgezet. Als laatste is de controle van de persoonlijke beschermingsmiddelen door een collega.
Als er geen verdenkingen zijn van een covid-besmetting, dragen de Kijlstra-medewerkers geen persoonlijke bescherming maar hun ‘gewone’ turquoise pak.