Portret Kat overhandigd aan De Stelp

HOLLUM – Dinsdagmiddag 28 maart is het portret dat Bart Wisbrun maakte van Hidde Dirks Kat overhandigd aan de cliëntenraad en daarmee aan de bewoners van De Stelp. Het portret werd van pallethout gemaakt en hing afgelopen november op de Kunstmaand tentoonstelling in de aula van het woonzorgcentrum. Aan dit portret was een bieding verbonden; iedereen kon een bod doen. Wisbrun wilde er minstens 1200 euro voor hebben (de opbrengst ging naar Stichting tegen Zinloos Geweld) en al in de eerste week stond het bod op 1205 euro. De Stelp wilde het graag voor haar locatie behouden, maar 1210 euro is veel geld. Na die eerste week van de Kunstmaand werd een crowdfundig opgezet, zodat veel mensen een kleiner bedrag konden bijdragen, waardoor het uiteindelijke bedrag ruim boven die 1205 uit kwam. Marina Bakker, Riekus Hatzmann, Jan Botte Wijnberg en Jeanet de Jong zetten de schouders onder de actie en op de laatste dag van de Kunstmaand bleek dat hun bod het hoogste was. Het portret kon in De Stelp blijven en kreeg een plekje in de hal.

Vandaaag werd het door de mensen achter de crowdfunding officieel overgedragen aan de cliëntenraad, die het namens de bewoners in ontvangst namen. Akkie Bakker-van Dijk nam de honneurs waar. Zij verbond het lot van Hidde Kat en zijn mannen tijdens die reis van 1777 met dat van de bewoners in De Stelp. "Zij mogen er op vertrouwen dat zij ook een liefdevol thuis zullen vinden. [..] Onze grootse wens is dat de bewoners van De Stelp dezelfde overgrote liefde en het thuisgevoel ervaren als Hidde Kat en zijn bemanning. De sculptuur van Hidde Kat zal het symbool zijn van die overgrote liefde en het warme thuis." Het portret kan mee naar De Nieuwe Stelp, zegt Akkie Bakker, "en misschien wordt dat wel het 'Hidde Kat Huis'. "

beluister haar hele woordje in het filmpje hieronder

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *