Poeltjes voor watersalamander

HOLLUM – Op de plek waar afgelopen maanden de NAM-boorlocatie HOA1 is gesaneerd, in de Hollumer duinen ter hoogte van paal 3, ligt nu een duinvlakte met wat poeltjes water. Die waterpartijen liggen er niet zomaar. 

In het gebied van de boorlocatie leven kleine watersalamanders, schitterende amfibietjes die zich onder meer in de waterbakken op HOA1 hadden gevestigd. Met de saneringswerkzaamheden moesten de beestjes het veld ruimen. Johan Krol van Natuurcentrum Ameland heeft samen met Antea Group de ecologische begeleiding van dat project gedaan. Voor de sanering begon, in 2018, zijn een stuk of 300 kleine watersalamanders uit de bassins gehaald en elders in de Lange Dunen weer vrijgelaten. De poeltjes zijn gegraven als plasjes voor de salamandertjes, al is de kans groot dat ze redelijk snel dicht stuiven.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *